155 "όχι" στη Βουλή, χαμός για τα... παιδικά χρόνια του Κυριάκου!


Την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τα capital controls και το plan X του Γιάνη Βαρουφάκη και των συνεργατών του απέρριψε η Βουλή κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την πρόταση της ΝΔ καταψήφισαν 155 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων. «Ναι» στην συγκρότηση της Εξεταστικής
Επιτροπής είπαν 96 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμίου. Παρών δήλωσαν 20 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 271 βουλευτές.
Σε πεδίο αντιπαράθεσης με βαριές εκφράσεις και προσωπικές επιθέσεις για τα... παιδικά χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη μετατράπηκε νωρίτερα η συζήτηση.
Το θερμόμετρο είχε ήδη ανέβει στην αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης ανήγγειλε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλούσε μετά τον πρόεδρο της ΝΔ και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αντέδρασε έντονα επί της διαδικασίας. Η αντιπαράθεση όμως κορυφώθηκε όταν ο κ.Τσακαλώτος ξεκίνησε την παρέμβαση του λέγοντας προς τους βουλευτές της ΝΔ: "Ο αρχηγός σας λόγω της δύσκολης παιδικής ηλικίας δεν έχει διαβάσει καλά το Ρουσσώ".

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόταν βέβαια στην πρόσφατη δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι είχε υπάρξει πολιτικός κρατούμενος της χούντας σε ηλικία έξι μηνών.
Αμέσως ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες οι βουλευτές της ΝΔ, που επιτέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με τη σειρά του ακούστηκε να απαντά "Άντε φύγε από εδώ, είσαι η πεμπτουσία του γελοίου" παρά την παράκληση Βούτση "όχι προσωπικές αναφορές και χιούμορ".
Ο λόγος που εκνευρίστηκε ο κ.Τσακαλώτος ήταν πως από τα έδρανα της ΝΔ του φώναζαν "να μάθεις ελληνικά πρώτα". Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε έξαλλος ότι δέχθηκε επίθεση για τα ελληνικά τού όπως είχε δεχθεί από βουλευτή της Χρυσής Αυγής και όταν στο σημείο αυτό τον διέκοψε ο κ. Τζαβάρας τον εγκάλεσε για έλλειμμα παιδείας και υποστήριξε ότι "Η ΝΔ έχει τη στρατηγική να μην ακουστεί αντίλογος στο Μητσοτάκη".
Ο κ. Δένδιας πήρε το λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο για ειρωνεία και αγοραίο ύφος, τον ρώτησε εάν τελείωσε το παραλήρημα και είπε:
"Ειρωνευτήκατε τον αρχηγό της ΝΔ. Στη δική σας ιδεοληψία κατά της δικτατορίας πολέμησε μόνο η αριστερά. Ο κ.Μητσοτάκης βρέφος έξι μηνών εξαιτίας του πατέρα του βρέθηκε με όλη την οικογένεια του σε κατ οίκον περιορισμό. Ο κ.Μητσοτάκης ηταν κρατούμενος αβάπτιστος, βρέφος".
Οι εκκλήσεις Βούτση ("Ευκλείδη δε χρειάζεται εκνευρισμός") τελικά έπιασαν τόπο, ενώ την ώρα που ο κ.Δένδιας καλούσε τον κ.Τσακαλώτο να εγερθεί και να ζητήσει συγνώμη, ακουγόταν να ξεκαρδίζεται στα γέλια η Ελένη Ζαρούλια της ΧΑ και ο πρόεδρος της Βουλής να την εγκαλεί στην τάξη.
Όμως νωρίτερα ο κ.Βούτσης είχε έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον κ.Τζαβάρα και βουλευτές της ΝΔ, που έθεσαν ζήτημα διαδικασίας όταν έδωσε το λόγο στον υπουργό Οικονομικών για να δώσει διευκρινίσεις σε όσα νωρίτερα υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Μάταια ο πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να προσπαθεί να συνεχιστεί κανονικά η συζήτηση, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού και πρωτοφανή διαδικασία.
«Δεν θα διευθύνουμε από κοινού τη συζήτηση. Ο υπουργός έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και να απαντήσει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπεριφέρεστε έτσι, κ. Τζαβάρα. Δεν σας τιμά αυτό που κάνετε», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές, ότι θα τους δώσει τα πρακτικά των προηγούμενων τεσσάρων εξεταστικών για να επιβεβαιώσει πως στο τέλος διεξαγόταν ένας ελάχιστος διάλογος με τους υπουργούς και σημείωσε ότι ο κ.Τσακαλώτος είναι ο αρμόδιος υπουργός καθώς το αίτημα αφορά σε εξεταστική για την οικονομία, με τον κ.Τζαβάρα να διαμαρτύρεται για προσβολή στο πρόσωπό του και τον κ.Βούτση να ανταπαντά: "Εάν έχετε πρόβλημα με τη διεύθυνση της Βουλής να κάνετε πρόταση μομφής, τη διαδικασία θα τη διευθύνω εγώ".
Στο τέλος πάντως ο κ.Βούτσης εξέφρασε την εκτίμηση του στο πρόσωπο του κ.Τζαβάρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα