Ευθυμιάδης-Φιλιππίδου: Συναντιούνται για την παρουσίαση βιβλίου

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης και η Σοφία Φιλιππίδου θα συναντηθούν για την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Ανδρόνικου Τζιβλέρη.


Οι νεοσύστατες εκδόσεις Υψηλού Κινδύνου, αρχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο του βιβλίου επιλέγοντας ως πρώτη τους έκδοση το μυθιστόρημα του συγγραφέα Ανδρόνικου Τζιβλέρη, «Ο Θεός κοιτάει τα μήλα».
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό λογοτέχνημα που κινείται ταυτοχρόνως σε δύο αναγνώσεις. Μια ιντριγκαδόρικη αστυνομική ιστορία, με την αφηγηματική και κυνική γλώσσα του «νουάρ» αλλά και ένα σαγηνευτικά «γυναικείο» βιβλίο, με την Κάτια, την ηρωίδα του βιβλίου, να

αφηγείται εκ των υστέρων την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο και μάλιστα μετά το θάνατό της!
«Η Κάτια αντιμετωπίζει τον κόσμο που την περιβάλλει μ' έναν τρόπο ανατρεπτικό· η απασφαλισμένη εκρηκτική της ύλη δυναμιτίζει τον ατελέσφορο και αιρετικό έρωτά της προς τον Παύλο όταν ξαφνικά, η ερωτική της αντίζηλος, η Έλσα, βρίσκεται δολοφονημένη.... Είναι πιράνχας! Τρώει τις σάρκες των εραστών της ως το κόκαλο!» θα πει κάποτε ο Παύλος. «Η Κάτια είναι γυναίκα αχαλίνωτου πάθους, χωρίς φραγμούς αλλά και πνεύμα ελευθερίας από ατόφιο χρυσάφι... Μυθιστόρημα θα γράψω γι' αυτήν». Η Κάτια όμως πλέον δε ζει. Αυτοσχεδιάζει τις μέρες της παρέα με τα ένοχα φαντάσματά της, από παρελθόν και μέλλον, που συνομιλούν αρμονικά πίσω από την πλάτη της.
Η Κάτια όμως γελά. «Ο φόβος γεννά τέρατα. Εγώ γέννησα τριανταπέντε παιδιά κι ένα τσεκούρι. Σκάβουν το πρόσωπό μου. «Ζεις;» μου λένε. Ζω! Στεγνή τώρα στέκω απέναντι στα μισάδια της ζωής μου. Σας φρόντισα, καλά σας τάισα. «Η αρρώστια μάνα,» μου λένε «η αρρώστια. Το μελάνωμα στο δέρμα, δες το πώς απλώνει, σα μέδουσα. Φοβόμαστε, μη μας εγκαταλείπεις». Δεν μπορώ άλλο, δεν αντέχω. Τρώω σταφύλια».

Η συγγραφή του μυθιστορήματος κράτησε δύο περίπου χρόνια, μέσα σ' ένα ψιλικατζίδικο, που διατηρούσε ο συγγραφέας για βιοποριστικούς λόγους εκείνη την εποχή, σε έναν ιδιαίτερο πίσω χώρο, διαστάσεων δύο επί ένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα