Το ελληνικό σινεμά ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

17:17 7/10/2011 - Πηγή: Mixtape

Δώδεκα πρεμιέρες ελληνιών ταινιών περιλαμβάνει το μενού του 52ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου.

Το νούμερο μπορεί να φαντάζει μεγάλο σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά είναι πολύ μικρό συγκρίνοντάς το με προηγούμενες χρονιές του Φεστιβάλ.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες:

 J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και Παράδεισος του Παναγιώτη Φαφούτη οι οποίες θα διεκδικήσουν φέτος τα βραβεία του Διεθνούς

Διαγωνιστικού.

Θα προβληθούν, επίσης, ο Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου, με δύο βραβεία, ήδη, από το Φεστιβάλ του San Sebastian, ένα σκηνοθεσίας και ένα ερμηνείας στον πρωταγωνιστή της ταινίας Αντώνη Καφετζόπουλο και η ταινία Man at sea του Κωνσταντίνου Γιάνναρη η πρεμιέρα της οποίας έγινε στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχει ετοιμάσει και ένα αφιέρωμα στον Έλληνα σκηνοθέτη το οποίο ολοκληρώνεται με την προβολή της νέας του αυτής ταινίας.

Πρεμιέρα θα πραγματοποιήσουν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, οι ταινίες Magic Hour του Κώστα Καπάκα, Η πόλη των παιδιών του Γιώργου Γκικαπέππα, Σωτηρία του Ιάσονα Τζαβέλλα, Σούπερ Δημήτριος του Γιώργου Παπαιωάννου και F.L.S. του Θάνου Τσαβλή.

Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές, θα κάνουν επίσης πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη: Η Αφροδίτη στην αυλή του Τηλέμαχου Αλεξίου (Ελλάδα – Γερμανία), Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήρι) και Loveless Zoritsa των Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους και Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία)

Όλες οι ταινίες είναι γυρισμένες σε φιλμ και σε βίντεο αφού από πέρυσι έχει καταργηθεί το τμήμα digi για ψηφιακές παραγωγές.

Ο αριθμός των ελληνικών ταινιών που γυρίστηκαν φέτος είναι σαφώς μεγαλύτερος αλλά με την προϋπόθεση πως πρέπει να γίνεται η ελληνική πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ συρρικνώνεται στις μόλις 12 που αναφέραμε μόλις.

Παρόλα αυτά στην Αγορά του Φεστιβάλ θα προβληθούν, σε market screenings για δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αγοραστές, διανομείς και παραγωγούς, και ταινίες που έχουν ήδη προβληθεί στις αίθουσες ώστε να γίνουν γνωστές και στη διεθνή αγορά.

Οι ταινίες αυτές είναι: Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Βόγκελ, Αμνηστία του Μπουγιάρ Αλιμάνι, Fish & Chips του Ηλία Δημητρίου, 4ever του Γιώργου Πυρπασόπουλου, Τρεις μέρες ευτυχίας του Δημήτρη Αθανίτη, Κόκκινος ουρανός της Λάγιας Γιούργου, DOS του Στάθη Αθανασίου, Κωλόπαιδα του Στέλιου Καμίτση, Αννίβας προ των Πυλών της Ελισάβετ Χρονοπούλου, Δεμένη κόκκινη κλωστή του Κώστα Χαραλάμπους κ.ά. Η λίστα των ταινιών που θα συμμετάσχουν στα market screenings δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου.

Θα προβληθούν, επίσης στο πλαίσιο της Αγοράς, ταινίες που παίζονται πρώτη φορά. Είναι οι: 3ος Κόσμος του Βασίλη Μπλιούμη, Πανταχόθεν ελεύθεροι του Σπύρου Βρεττού, Ο άνθρωπος που δε μιλούσε του Βαγγέλη Ρικούδη, Βίοι Αγίων του Γιάννη Σολδάτου, Οι δαιμονισμένοι του Γιώργου

Keywords
Τυχαία Θέματα