Lowtronik – Cuts, Edits, Versions

13:45 17/6/2013 - Πηγή: Mixtape

Με το παρωνύμιο Lowtronik στεγάζει τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες ο Γιώργος Ραμαντάνης, εκδηλώνοντας εδώ και μερικά χρόνια αρετές και προθέσεις. Κι ο παρθενικός σόλο δίσκος αυτού, συνιστά μια ανέλπιστη άφιξη στις τάξεις της εγχώριας κι όχι μόνο ηλεκτρονικής πραγματικότητας.

Η σταδιοδρομία του Lowtronik περιτριγυρίζεται από μια συνεχή επαφή με τον ηχητικό σχεδιασμό και την ανάλογη πλαισίωση κινηματογραφικών και θεατρικών έργων καθώς και διαφημιστικών για την τηλεόραση. Σε παράλληλο χρόνο, μετρά γόνιμες συμπράξεις

με την GloryBox (συγκροτώντας και το ντουέτο Couch Potatoes) και το εκφραστικό όχημα αυτής Gloire Carton, την Yodashe και το σχήμα των Flakes στο οποίο εκείνη ηγούνταν φωνητικά, τους Three Way Plane (επεμβαίνοντας σε κομμάτι τους), τον Nokalypse υπό έναν drone διάκοσμο και τον DJ Marble με dub/hip hop αποχρώσεις. Οι προγενέστερες απόπειρές του, λοιπόν, μαρτυρούν μια ροπή προς την προσανατολισμένη αξιοποίηση ενός πλάνου με βάση τις απαιτήσεις του εκάστοτε εγχειρήματος.

Τούτες οι συσσωρευμένες παραστάσεις και εμπειρίες ρέουν πια στο ολόδικό του σύμπαν, σε ένα αισθητικό αποτέλεσμα που ηχεί τουλάχιστον ιδιαίτερο και εσωκλείεται στο Cuts, Edits, Versions, με το οποίο φέτος ντεμπουτάρει. Η μουσική του εν λόγω δημιουργού παραμένει συνυφασμένη με την διευρυμένη και προοδευτική αντίληψη όχι μόνο της electronica και των παραφερναλίων της, αλλά και των όσων ετερόκλητων στοιχείων δύναται αυτός να ενσωματώνει στο υλικό του. Κατά συνέπεια, πέφτοντας πάνω στο ονειρικό κράμα big beat και κρητικής παράδοσης του “Day Of Roses” με τα αισθαντικά φωνητικά του Δώρου Δημοσθένους - με τον οποίο είχαν ξαναντάμωσει μουσικά – και τον διονυσιασμό στην κρητική λύρα του Γιώργου Καλούδη, η παραπάνω διαπίστωση έρχεται ώστε να καρφωθεί στο νου.

Η πολυσύνθετη οπτική του τριαντάχρονου, πλέον, καλλιτέχνη γίνεται ακόμη πιο απτή και ελκυστική. Κι οι δεξιότητες των καλεσμένων υποστηρίζουν κατάλληλα τις παραπάνω ιδιότητες, ωθώντας στην καταγραφή αξιομνημόνευτων τραγουδιών. Εστιάστε στην σύζευξη τριπ χοπ και μπαρόκ ποπ στη βινιέτα του “Underwater”, με την soulful ερμηνεία της Αλεξάνδρας McKay (θυμηθείτε λ.χ. τις αντίστοιχες της με τους Vello Leaf) να παραπέμπει ανά στιγμές στην Florence Welch, στην απόκοσμη γλυκύτητα μιας breakbeat νεραΐδοχώρας (“Thirty Minute Old Fish”) και τη βιομηχανική ροκ έξαψη στο τεταμένο “Hungry”. Στα δύο τελευταία η Τζένη Καπάδαη, που ενδέχεται να συγκρατήσατε από την παρουσία της στους Expert Medicine, φανερώνει τον χαμαιλεοντισμό της από μικροφώνου. Προσωπικά, κεντράρω ανελλιπώς και στα θέματα που επιμελείται ολοκληρωτικά ο Lowtronik, όπως το αγωνιώδες ambient “Three Days Happiness” (εκ της ομώνυμης ταινίας του Δημήτρη Αθανίτη) με τις dubstep γραμμές, η dub/trip hop ευδαιμονία του “Not Bad” εν μέσω μελωδικών χρωματισμών (με samples από Calexico, Arcade Fire, H-Two) και το “I Feel” με τις αναμνήσεις των πρώιμων Lamb να ξυπνούν.

Το Cuts, Edits, Versions αποτελεί ένα οικουμενικό άλμπουμ που δικαιώνει τις προσδοκίες όσων είχαν προσέξει τον υπεύθυνο για την οικοδόμηση αυτού, γεννώντας ταυτόχρονα καινούργιες απαιτήσεις και ελπίδες σε όλους τους αποδέκτες. Φροντίζει να μας το υπενθυμίζει ο Lowtronik έως και το κλείσιμο, με την ήπια εκφραστικότητα του “In A Slow(tempo)” που συνεπικουρείται θαυμάσια από την λύρα.

Εις το επανιδείν…

Label: DNA
Track(s) For Your Mixtape: “Underwater”, “Day Of Roses”, “Three Days Happiness”(Lowtronik Half Breaked Version)

Keywords
Τυχαία Θέματα