Larry Gus – Years Not Living

Η έκδοση του καινούργιου ηχογραφήματος του Larry Gus (συνώνυμο πλέον του Παναγιώτης Μελίδης), συναντά τον ίδιο στο αποκορύφωμα μιας πορείας η οποία από την αφετηρία του 2006 και των απολαυστικά αυτοσχεδιαστικών εμφανίσεων που ακολούθησαν, κατέληξε σε τρία αληθινά εμπνευσμένα άλμπουμ καθώς και στην ένταξη του στο δυναμικό της DFA Records. Σε παράλληλο χρόνο, δεν παραμέλησε τις remix δραστηριότητές του, προβαίνοντας σε εύστοχες επανερμηνείες συνθέσεων άλλων καλλιτεχνών.

Tο καταλάγιασμα του θορύβου από την περυσινή και παρθενική του

κυκλοφορία – Silent Congas (δες εδώ και εδώ) - στην εν λόγω αμερικάνικη ετικέτα τού χορευτικού απογείου, με κομμάτια που δεν βρήκαν διέξοδο στο παρόν έργο, παρείχε τις κατάλληλες συνθήκες για να διαγνώσει κανείς τις πραγματικές διαστάσεις των ικανοτήτων τού – εγκατεστημένου στο Μιλάνο – Βεροιώτη δημιουργού. Η αφομοίωση των sampling διδαχών (με κύρια φιγούρα επιρροής αυτή του Madlib) και η μετουσίωση αυτών τόσο σε κομμάτια αφαιρετικών προθέσεων όσο και σε εθιστική τραγουδοποιία, οφείλουν να πιστωθούν στη γραφή του Larry Gus, η οποία γίνεται ολοένα και πιο χαρακτηριστική. Επιπροσθέτως, τα στρώματα ήχων που επιλέγει ούτως ώστε να περατώσει τα πλάνα του, παρουσιάζουν σταδιακά ένα περισσότερο συνεκτικό και αποτελεσματικό «πρόσωπο».

Περιφερόμενο μονίμως σε ηχοτοπία αισθήσεων και παραισθήσεων, το νεοφερμένο Years Not Living εναποθέτει τις αρχές δόμησής του σε μια αρμονική πολυχρωμία μελωδιών και μια γόνιμη ποικιλομορφία ρυθμών. Εξαρχής, από τον εύληπτο προπομπό αυτού, το 60s εξωτικής ευδαιμονίας single “The Night Patrols (A Man Asleep)”. Στο μυαλό μου, οι δέκα αναπτύξεις του δίσκου προκύπτουν από τη γεφύρωση μουσικών παραστάσεων, η οποία θέλει στο ίδιο πανέμορφο κάδρο τη συνύπαρξη των Caribou, Panda Bear, Sun Ra, Lucio Battisti, Madlib και Four Tet. Στα συγκεκριμένα κομμάτια, κατανέμεται ένα αμάλγαμα «κοσμικής» – ψυχεδελικής ποπ, τζαζ ελευθεριότητας, χιπ χοπ τεχνικών συρραφής, σόουλ- φανκ- tribal- ντίσκο χορευτικού ηδονισμού. Οι εκπεφρασμένες αναφορές, λοιπόν, στο σουρεαλιστικό μυθιστόρημα La Vie Μode d’Emploi του Georges Perec, με τις συνυφάνσεις της καθημερινότητας διαφορετικών προσωπικοτήτων σε μια πολυκατοικία, έχουν έκδηλο ηχητικό αντίκρισμα εδώ.

Μπροστά στην πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, ο Larry Gus διαφυλάσσει και αναδεικνύει την ευκολομνημόνευτη δυναμική των μερών που το απαρτίζουν. Κι αυτό διότι αφήνει να υπονοηθούν λίγες πτυχές, αφού ο τρόπος του διακρίνεται για μια ευπρόσδεκτη ευθύτητα (πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό). Κατά συνέπεια, καθώς προσπαθείς να ξεχωρίσεις στοιχεία μέσα από τη ραχοκοκαλιά των πλήκτρων, τις μπασογραμμές-γεμίσματα, τα αλαλάζοντα πνευστά και τον συγκοπτόμενο ρυθμό του θαυμάσιου “The Eternal and the Ephemeral”, αντιλαμβάνεσαι ότι όλα βρίσκονται ενώπιον σου. Το ίδιο συμπεραίνεις τόσο από τις καμπανιστές αρμονίες των ονειρικών “In Violet Ink (Misprints)” και “Taxonomies” – με φωνητικό δείγμα που φέρνει στις βελούδινες crooner επιδόσεις του David Byrne – όσο και από την «κοσμική» μυσταγωγία που ξετυλίγεται στο πανηγύρι του “The Percival Seascapes”. Ωστόσο, ορισμένοι δεν θα χρειαστεί καν να διατρέξουν την λίστα με τα κομμάτια, επειδή θα βιώσουν την προκείμενη «επιτυχία» από την πολύβουη κιόλας έναρξη (“With All Your Eyes Look”).

Εκείνη η ευθύτητα που προανέφερα, διοχέτευσε πλεονεκτήματα και στον τρόπο που τραγουδά ο LG πλάι σε άλλες δειγματοληπτημένες φωνές. Υπό την αρωγή της ανεμπόδιστης φυσικότητας, ακούγεται εξαιρετικά ελκυστικό το ψιλό φαλτσέτο του και σε «ηλιόλουστες» στιγμές όπως αυτές των “Merely Today”, “Paths Laid Down” και “The Sun Plagues”, μας εξηγεί από μικροφώνου τους λόγους για τους οποίους μας μαγνητίζουν τα παλαιότερα “Hearing The Words You Said” και “Άγγελος Κυρίου”.

Δίχως περιστροφές, το Years Not Living συνιστά το πιο ουσιαστικό, μεστό και κατασταλαγμένο δημιούργημα του Larry Gus μέχρι σήμερα, συγκροτώντας ένα ζενίθ αισθητικής για την τεχνοτροπία αυτού.

Label: DFA
Track(s) For Your Mixtape: “The Night Patrols (A Man Asleep)”, “The Eternal and the Ephemeral”, “The Percival Seascapes”

Keywords
Τυχαία Θέματα