Baby Guru @ Ρομάντσο

15:07 29/3/2014 - Πηγή: Mixtape

Οι Baby Guru, μεγάλωσαν, ενηλικιώθηκαν μουσικά, και είμαστε ως μουσικόφιλοι χαρούμενοι που παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε αυτήν τους την πορεία σε μια εποχή που ως επι το πλείστον (λέγεται ότι) κυριαρχούν οι εφήμερες μόδες, η αέναη αντιγραφή ήχων του παρελθόντος και το κυνήγι λίγων κλικς ιντερνετικής δημοσιότητας.

Baby Guru

Δεν ξέρω αν οι Baby Guru είναι υπεράνω όλων των παραπάνω, αφού δεν τους

γνωρίζω προσωπικά, αλλά σίγουρα, από το 2009-2010 που μας συστήθηκαν έως χτες που τους ξαναείδαμε για πολλοστή φορά στο Ρομάντσο της οδού Αναξαγόρα, έχουν αποδείξει ότι πέρα από το στυλ υπάρχει μπόλικη ουσία.

Οι περισσότεροι που διαβάζετε αυτό το κείμενο έχετε ήδη ακούσει εκτός από το τελευταίο δίσκο των Βaby Guru με τίτλο “Marginalia” (ο τίτλος σε εμένα θυμίζει πάντως όνομα ρωμαϊκής γιορτής όπως τα Saturnalia και τα Lupercalia ενώ και η μακέτα του εξωφύλλου επίσης θυμίζει πάρα πολύ άγαλμα λύκου/lupus που τιμούσαν στα Lupercalia) και τις σχεδόν αποθεωτικές κριτικές που συνοδεύουν κάθε αναφορά σ’ αυτόν και όχι άδικα.

Το Marginalia εκτός από την κλισέ ατάκα του πιο “ώριμου” δίσκου σε σχέση με το προηγούμενο Pieces κάνει για τους Baby Guru αυτό που νομίζω πως επιθυμούν τα περισσότερα συγκροτήματα σε αυτό το στάδιο: έχοντας συγκροτήσει τη μουσική τους ταυτότητα (το δικό τους ψυχεδελο-kraut ιδίωμα) δε φοβούνται να γίνουν πιο ποπ (με την έννοια του πιασάρικου/κολλητικού για τα τραγούδια και όχι με την έννοια του φτηνού/ευτελούς) και παρότι αρκετοί θα γκρινιάξουν με το airplay του “Baby You’ re So Weird” (αλλά και άλλων κομματιών όπως τα “Behaviour”, “Especially When”, “Most of The Times” ελπίζουμε), γιατί αυτοί τους ανακάλυψαν πρώτοι κλπ κλπ, ας μη ξεχνάμε ότι η καλή μουσική είναι για να ακούγεται από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αν και για να είμαι ακριβής ήδη από το “Pieces” είχαν τα κομμάτια που προορίζονταν για “hits”, στον εγχώριο indie μικρόκοσμο τουλάχιστον.

Δέκα λεπτά πριν τις έντεκα, όταν δηλαδή ανέβηκε στη σκηνή το τρίο δεν άρχισε κατευθείαν με την παρουσίαση των κομματιών του Marginalia αλλά με δύο κομμάτια από το αμέσως προηγούμενο LP Pieces, τα Children και For Trish. Αμέσως μετά όμως πέρασαν στο Exegesis, χαρακτηριστικό κομμάτι του Μarginalia αφού είναι το πρώτο που έχει και ελληνικό στίχο για το συγκρότημα, κάτι με το οποίο ελπίζουμε να συνεχίσουν να πειραματίζονται. Θυμίζει πολύ τα ελληνικά ψυχεδελοπόπ 70s (ακούγοντας το Exegesis σκέφτηκα τα Απέραντα Χωράφια του Τουρνά και όντως σε πρόσφατη συνέντευξη τους έκαναν αναφορά στο σχήμα των Poll). Το “ελληνικό section”, όπως το ονόμασε ο τραγουδιστής Prins Obi, συνεχίστηκε και στο επόμενο κομμάτι αφού ως κατακλείδα του Especially When τραγούδησαν μια παραλλαγή/διασκευή σε κομμάτι των Cream που ονόμασαν Νησί της Αφροδίτης (όποιος κατάλαβε καλύτερα μπορεί να διορθώσει στα σχόλια).

Baby Guru

Το live συνεχίστηκε με αμείωτη διάθεση και άψογες εκτελέσεις κυρίως των πρόσφατων κομματιών (τα “Marginalia, “Most of The Times”, “Behaviour” και άλλα), διανθισμένα με λίγα παλιότερα. Στο “Baby You’ Re So Weird”, που προσωπικά μου θυμίζει τη ζεστασιά της κατά Hot Chip ποπ, εμφανής ήταν η απουσία των γυναικείων φωνητικών της Χριστίνας, που ακούμε στην ηχογραφημένη εκδοχή του τραγουδιού. Κάπου προς το τέλος ακούσαμε και μια δικιά τους εκδοχή στο “My Generation” των Τhe Who (εάν κατάλαβα σωστά και πάλι).

Οι Baby Guru εκτός από πολύ καλοί μουσικοί (όχι τυχαία ασχολούνται και με την παραγωγή/ενορχήστρωση όχι μόνο των δικών τους δίσκων αλλά και με δουλειές άλλων μουσικών) και έμπειροι πια τόσο στο στούντιο όσο και στη σκηνή, έχουν όπως έχουν πει και οι ίδιοι μια απίστευτη χημεία μεταξύ τους που φαίνεται ακόμα και στον πιο άσχετο θεατή. Είναι σύνολο και όχι μονάδες και αυτό τους προσθέτει πολλούς πόντους, αφού δεν υπάρχουν αμήχανες στιγμές και λάθη στο live (ή τελος πάντων όχι προφανή). Η βραδιά της Παρασκευής ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση όλων των παραπάνω.

Αν θα μπορούσε να υπάρχει μια (μικρή) ένσταση είναι ότι δεν τα “έσπασαν”, δεν έκαναν την επί σκηνής υπέρβαση (όπως και αν αυτή νοείται) ενώ η παρουσία κάποιων guests θα ήταν καλοδεχούμενη σε κάποια κομμάτια. Μας αποχαιρέτησαν με τη βεβαίωση ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα στα πλαίσια των live για την προώθηση του Marginalia και με τη σειρά μας μπορούμε να προσυπογράψουμε ότι θα είμαστε εκεί και πάλι, όπως και οι υπόλοιποι πολυάριθμοι φανς τους που γέμισαν το χώρο.

*Οι φωτογραφίες του Βαγγέλη Πατσιαλού που συνοδεύουν το άρθρο είναι από το προ διετίας live των Baby Guru μαζί με τους Thee Oh Sees στο ΑN Club

Keywords
Τυχαία Θέματα