«Υδρογονάνθρακες και ορυκτά οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης», λέει ο Μανιάτης

10:02 6/12/2011 - Πηγή: Econews

Για τα έσοδα και την οικονομική ανάπτυξη που μπορούν να προκύψουν από την ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα μίλησε χθες ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, «στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου έχουν εντοπιστεί 366 διαφορετικά ορυκτά, η Χαλκιδική αποτελεί μία βιώσιμη πλουτοπαραγωγική δεξαμενή μετάλλων, με πάνω από 12 δισ. ευρώ αξία σε περιεχόμενα κοιτάσματα, και τα συνολικά μεταλλευτικά αποθέματα

του υπεδάφους της χώρας είναι τρέχουσας αξίας 28 δις ευρώ».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι άξονες άσκησης της πολιτικής που εφαρμόζει το ΥΠΕΚΑ αυτό το διάστημα είναι τρεις:

1. Η ανάδειξη και αποκάλυψη του ορυκτού πλούτου, η ανάθεση της εκμετάλλευσής του με διαφανείς διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών του Δημοσίου

2. Η βιώσιμη αξιοποίηση μέσα από διαδικασίες ορθολογικής εκμετάλλευσης, χωρίς ληστρικές παρεμβάσεις και με προοπτικές μέλλοντος

3. Η ύπαρξη σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή των εθνικών εσόδων.

Αναφερόμενος στα βήματα που έχουν γίνει για την αξιοποίηση των μεταλλευτικών αποθεμάτων της χώρας, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι ήδη έχει εκδοθεί ο νέος Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, ενώ στις αρχές του 2011 συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή καταγραφής, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δημόσιων μεταλλείων και των λατομείων βιομηχανικών ορυκτών.

Παράλληλα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκμίσθωση δημόσιων μεταλλείων με διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς και δόθηκε ήδη σε Δημόσια Διαβούλευση το πλαίσιο της προκήρυξης διενέργειας Διεθνών Πλειοδοτικών Διαγωνισμών για την αξιοποίηση Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, στους οποίους έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα Χρυσού, Χαλκού, Μολύβδου, Ψευδαργύρου, Αργύρου, Αντιμονίτη, καθώς και άλλων Μετάλλων.

Όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ εστιάζεται σε τρεις Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στο Νομό Κιλκίς (περιοχές Βάθης – Γερακαριού και Πολυκάστρου – Σκρα) και ο τρίτος στο Νομό Ροδόπης (περιοχή Καλλυντηρίου).

«Η συνολική αξία των βέβαιων απολήψιμων αποθεμάτων, ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ, ενώ η  συνολική αξία των αναμενόμενων αποθεμάτων με βάση τη γεωλογική δομή των περιοχών, φτάνει στα 10 δις ευρώ», υπογράμμισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο, της περιοχής Βάθης – Γερακαριού, αξίας στα βέβαια απολήψιμα αποθέματα 1,5 δις ευρώ και συνολικής αξίας στα αναμενόμενα αποθέματα 7 δις ευρώ.

Σε ό,το αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του Δημοσίου Φορέα που χρειάζεται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το ΥΠΕΚΑ ήδη απηύθυνε διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να ξεκινήσει

Keywords
Τυχαία Θέματα