Πετρέλαιο θέρμανσης: καταρρέουν οι πωλήσεις – Αυξάνονται οι κλοπές

Μόνο δύο στους δέκα καταναλωτές κατάφεραν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης φέτος το χειμώνα, με τον όγκο των ελάχιστων παραγγελιών συχνά να μην ξεπερνά τα 300 Ευρώ εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του καυσίμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ημερησίας”, μέχρι σήμερα οι πωλήσεις πετρελαίου εμφανίζονται μειωμένες έως 75% σε σχέση με πέρυσι, από 1 δισ. λίτρα σε 250 εκατ.

λίτρα μόλις.

Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση των εσόδων του δημοσίου, αλλά και την ασφυξία πολλών πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Παράλληλα, η αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει στρέψει πολλούς πολίτες στα τζάκια και τις ξυλόσομπες για θέρμανση με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης -αιθαλομίχλης και μικροσωματιδίων- και να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

—Κλοπές από σχολεία

Εντωμεταξύ, καταγράφηκε ακόμα ένα κρούσμα κλοπής πετρελαίου θέρμανσης, αυτή τη φορά από δημοτικό σχολείο στο Βόλο, απ’ όπου αφαιρέθηκε ένας τόνος του καυσίμου.

Αντίστοιχα κρούσματα κλοπών πετρελαίου θέρμανσης από σχολεία είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες μέρες σε Λέσβο, Διδυμότειχο και Ηράκλειο Κρήτης.

Σοβαρά προβλήματα με το πετρέλαιο θέρμανσης παρατηρούνται σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, όπως η Φλώρινα και η Καστοριά, όπου όταν συχνά η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι αδύνατη εξαιτίας του ψύχους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεσμεύτηκε πως «δεν θα αφήσουμε τα σχολεία χωρίς θέρμανση».

Στον αντίποδα, οι διευθυντές των σχολείων στέκονται στο θέμα της φύλαξης των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα όταν η λειτουργία των σχολείων έχει διακοπεί λόγω εορτών ή τα Σαββατοκύριακα, οπότε τα κτίρια που γίνονται στόχος ληστών.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα