Λουλούδι-πτώμα ανθίζει σαν γιγάντιο πέος και μεταφέρει την οσμή του (video)

13:08 3/1/2013 - Πηγή: Econews

Ένα γιγάντιο λουλούδι γνωστό και ως “λουλούδι πτώμα” εκτέθηκε στο Ινστιτούτο Τέχνης Inhotim και Βοτανικό Κήπο του Μπέλο Οριζόντε της νότιας Βραζιλίας στις 26 Δεκεμβρίου του 2012 προσελκύοντας εκατοντάδες τουρίστες.

Το λουλούδι που ακούει στο επιστημονικό όνομα Amorphophallus titanum είναι το μεγαλύτερο και πιο δύσοσμο τροπικό φυτό στον κόσμο.

Το φυτό-πτώμα που μυρίζει σαν σάρκα σε αποσύνθεση ξεκίνησε να ανθίζει ανήμερα τα Χριστούγεννα και έχει ήδη κλείσει τα πέταλά του όπως δήλωσε η βοτανολόγος Πατρίτσια Ολιβέιρα στο AFP.

Το άνθος έχει κύκλο ζωής 72 ωρών κατά τη διάρκεια των οποίων η έντονη μυρωδιά, αλλά και το χρώμα της σάρκας προσελκύουν επικονιαστές όπως μύγες και σκαθάρια.

Το λουλούδι Amorphophallus titanum -που παρεμπιπτόντως σημαίνει άμορφο γιγάντιο πέος- ενδημεί στα τροπικά δάση της Σουμάτρας, ανθίζει σπανίως, καλλιεργείται πολύ δύσκολα και χρειάζεται έξι χρόνια για να μεγαλώσει.

Το είδος που εκτιθεται στη Βραζιλία έφτασε το 1,67 μέτρο σε ύψος ενώ άλλα μέλη του είδους φτάνουν και τα τρία μέτρα.

Όταν ανθίζει το λουλούδι έρχεται στην ίδια θερμοκρασία με τον άνθρωπο για να μεταφέρει τη μυρωδιά του.

Το είδος αυτό του φυτικού βασιλείου περιγράφεται για πρώτη φορά το 1878 από τον ιταλό φυσιοδίφη Οντοάρντο Μπατσάρι. Δέκα χρόνια αργότερα άνθισε στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους Κιου στο Λονδίνο και η επόμενη ανθοφορία του ήταν το 1926.

Το άνθος-πτώμα του βοτανικού κήπου Ινοτσί, 60 χλμ. από το Μπέλο Οριζόντε, βλάστησε από σπόρους που είχαν σταλεί από το βοτανικό κήπο Marie Selby στη Φλόριντα.

econews

Keywords
Αναζητήσεις
λουλουδι πτωμα
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Econews