Φωτοβολταϊκά: 1,7 δισ. Ευρώ οι πωλήσεις της SMA Solar το 2011

11:25 20/1/2012 - Πηγή: Econews

Τα € 1,7 δις περίπου φτάνουν οι πωλήσεις της SMA Solar Technology AG για το 2011 ενώ τα κέρδη υπερβαίνουν τα € 240 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως επισημαίνει η εταιρία, με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η SMA πέτυχε πλήρως τους στόχους που είχε θέσει, καθώς και το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα κερδών στην ιστορία της. Η επιτυχής αυτή εξέλιξη βασίστηκε

τόσο στη διεθνή παρουσία της εταιρείας όσο και στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, που επιτρέπουν στην SMA να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πελατειακών απαιτήσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, η εταιρεία διατήρησε το μερίδιο αγοράς της παγκοσμίως στα επίπεδα του περασμένου έτους – 35% – σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της SMA εκτιμά ότι το 2011 εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ονομαστικής ισχύος περίπου 23 γιγαβάτ. «Σε αυτό το πλαίσιο, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 2010, ενώ η ζήτηση μετατοπίστηκε γεωγραφικά. Μειώσεις σε ορισμένες σημαντικές αγορές φωτοβολταϊκών αντισταθμίστηκαν από την ανάπτυξη σε νέες αγορές», εξηγεί ο Pierre-Pascal Urbon, Εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου και Chief Financial Officer της SMA Solar Technology AG. «Το προϊοντικό μείγμα μεταβλήθηκε αντίστοιχα και υπήρξε αύξηση της ζήτησης των κεντρικών μετατροπέων. Χάρη στην ευρεία γκάμα των προϊόντων μας – από μετατροπείς Sunny Boy για οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι κεντρικούς μετατροπείς Sunny Central για μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα – και την ισχυρή διεθνή θέση μας, είχαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες».

Στη μεγαλύτερη διεθνώς αγορά φωτοβολταϊκών, τη Γερμανία, η SMA διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά και κατάφερε ακόμη και να την ενισχύσει ελαφρώς. Μόνο το Δεκέμβριο του 2011, στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ισχύος τριών γιγαβάτ. Η μεγάλη ανάπτυξη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η μείωση κατά 15% στην εγγυημένη τιμή αγοράς του ρεύματος (feed-in tariff) που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Επιπλέον, σημαντική ήταν και η επιθετική πολιτική προώθησης των πωλήσεων που παρατηρήθηκε στους χονδρεμπόρους στο τέλος του έτους προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της υποτίμησης των αποθεμάτων τους. Τα ευνοϊκά επιτόκια, οι χαμηλές τιμές του συστήματος και οι ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες συντέλεσαν επίσης στην αύξηση των εγκαταστάσεων. «Υποθέτουμε επίσης ότι πολλά φωτοβολταϊκά έργα δήλωσαν σύνδεση μόνο σε εμπορικό επίπεδο κλειδώνοντας την τρέχουσα τότε εγγυημένη τιμή αγοράς του ρεύματος. Έτσι, τα εγκατεστημένα συστήματα καταχωρίστηκαν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας χωρίς μετατροπείς. Αυτό το βλέπουμε ήδη να αντικατοπτρίζεται και στην τρέχουσα ανάπτυξη των πωλήσεων μας,» δήλωσε ο Urbon.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, οι πωλήσεις της SMA κατά το οικονομικό έτος

Keywords
Τυχαία Θέματα