Εξαφανισμένο είδος γιγάντιας χελώνας επιστρέφει με κλωνοποίηση

14:04 3/9/2012 - Πηγή: Econews

Η ζωή του ήταν μοναχική και ο θάνατός του σηματοδότησε την εξαφάνιση ενός ολόκληρου είδους ζώων με ιστορία εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων.

Πρόκειται για τον «Μοναχικό Τζορτζ», το τελευταίο μέλος ενός είδους γιγάντιων χελώνων από το νησί Λα Πίντα, ένα από τα μικρότερα νησιά του αρχιπελάγους  των Γκαλάπαγκος. (Διαβλαστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)

Ωστόσο ένα μήνα μετά τον θάνατό του, ο «Μοναχικός Τζορτζ» ενδέχεται να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε σε όλη του τη ζωή, να αφήσει απογόνους.

Οι

επιστήμονες έχουν καταψύξει ιστό από το ερπετό, που ξεπερνούσε σε μήκος το 1,5 μέτρο και σε ηλικία τα 100 χρόνια, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν μια μέρα να αναστήσουν μέσω της κλωνοποίησης το εξαφανισμένο είδος των γιγάντιων χελώνων «Chelonoidis nigra abingdonii».

Ο «Μοναχικός Τζορτζ» κατέστη σύμβολο των προσπαθειών για τη διάσωση απειλούμενων ειδών παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την ανεύρεση κατάλληλης συντρόφου κέντριζαν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού.

Τα δείγματα ιστού της γιγάντιας χελώνας έχουν καταψυχθεί σε υγρό άζωτο και θα διατηρηθούν σε αυτή την κατάσταση μέχρι οι επιστήμονες να διεξάγουν την απαραίτητη έρευνα πριν προσπαθήσουν να τον κλωνοποιήσουν.

Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες πρέπει να βρουν ένα συμβατό αυγό παρόμοιου είδους χελώνας για να εμφυτεύσουν το γενετικό υλικό του «Μοναχικού Τζορτζ», το σώμα του οποίου θα ταριχευθεί και σύντομα θα ξεκινήσει να εκτίθεται στο το Εθνικό Πάρκο των νησιών Γκαλαπάγκος.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα