Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια στην κυπριακή ΑΟΖ

13:14 12/7/2012 - Πηγή: Econews

Ναυτικά γυμνάσια στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 12 Ιουλίου και αύριο Παρασκευή Ισραήλ, Βρετανία και Τουρκία.

Ισραήλ και Βρετανία ζήτησαν και έλαβαν άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, αντίθετα με τους Τούρκους που δρουν αυθαίρετα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Δημήτρης Ηλιάδης, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διεθνή διαβήματα και καταγγέλλει την τουρκική συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη και νόμιμη ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, η περιοχή που ανακοίνωσε η Τουρκία, περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 2, 3, 8, 9 και 12, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αναλυτές θεωρούν την ανάπτυξη ναυτικών και στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στην περιοχή ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Ειδικότερα, το Τελ Αβίβ έχει αποστείλει στην περιοχή τέσσερα πολεμικά πλοία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτικές δυνάμεις, για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί παρακολουθούν διακριτικά τα τεκταινόμενα και αναφέρουν ότι οι δυνάμεις τους θα αναπτυχθούν σε περιοχή δικαιοδοσίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα