Ασωπός: οι μισές βιομηχανίες συνεχίζουν να ρυπαίνουν

10:03 26/1/2012 - Πηγή: Econews

Ελλιπής συμμόρφωση των βιομηχανιών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και απόρριψη  υγρών αποβλήτων διαπιστώθηκε στον Ασωπό, όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη χθεσινή του ομιλία του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, αν και όλες οι βιομηχανίες ως το τέλος του 2011 όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία τροποποίησης των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), μόνο 30 μονάδες (50%) έχουν συμμορφωθεί.

Σύμφωνα με tovima.gr, κατά την ομιλία

του ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το ΥΠΕΚΑ εξετάζει τη δημιουργία κεντρικής μονάδας επεξεργασίας υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή, με τις βιομηχανίες να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος του κόστους, ωστόσο, προς το παρόν το υπουργείο συζητά με την ΕΥΔΑΠ τη δυνατότητα προσωρινής διάθεσης των υγρών αποβλήτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας της Μεταμόρφωσης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην ανασύσταση της Κάρλας, επισημαίνοντας ότι, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί το αρδευτικό δίκτυο ή ο τεχνητός υγρότοπος που θα επεξεργάζεται τα στραγγίδια της πεδινής λεκάνης.

Για τον Πηνειό ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στα 64 ποτάμια υδάτινα σώματα στην υδρολογική λεκάνη του ποταμού, το 59% βρίσκεται σε μέτρια οικολογική κατάσταση και το 20% σε ελλιπή οικολογική κατάσταση, ενώ το τμήμα του Πηνειού ανάμεσα στο υπό κατασκευή φράγμα Γυρτώνης και την πόλη της Λάρισας βρέθηκε σε κακή οικολογική κατάσταση.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα