Ζητούν 18.000 πλειστηριασμούς οι δανειστές

Πλήρη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2018, με τη διενέργεια μεγάλου όγκου ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, θέτουν ως όρο οι δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι τον προσεχή Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα διενεργούν τουλάχιστον 600 με 700 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανά μήνα. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι
μόνον η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που μέχρι τώρα μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, αλλά κυρίως το να πραγματοποιούνται ικανοποιητικές συναλλαγές.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 600 - 700 πλειστηριασμούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με σταδιακή αύξηση του όγκου μετά το δεύτερο εξάμηνο, ενώ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα πρέπει να διενεργήσουν 10.000 πλειστηριασμούς με στόχο ο συνολικός αριθμός να φτάσει τους 18.000.Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών καθώς την τελευταία διετία στην πράξη οι πλειστηριασμοί έχουν «παγώσει», ωστόσο η αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή ώστε να μην υπάρξει σοκ στην αγορά ακινήτων. Μια μεγάλη πίεση στις τιμές θα είχε σοβαρή επίπτωση στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς θα μειωνόταν η αξία των εξασφαλίσεων –δηλαδή η αποτίμηση των ακινήτων.

Το θέμα των πλειστηριασμών και της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να έχουν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νέας εμπλοκής, τότε αυτόματα η διαδικασία της αξιολόγησης θα τεθεί σε καθεστώς αναστολής.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει ήδη αναφερθεί δύο φορές στο θέμα των πλειστηριασμών. Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες εμφανίζονται προβληματισμένες τονίζοντας ότι, μετά τη χθεσινή αναβολή της συνέλευσης των συμβολαιογράφων, μειώνονται οι πιθανότητες για την έναρξη της διαδικασίας στις 29 Νοεμβρίου, ημερομηνία που είχε τεθεί ως στόχος.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και πάλι η συνέλευση των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφασίσουν επί της αναστολής ή μη της αποχής που έχουν εξαγγείλει από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η συνέλευση είχε προγραμματιστεί για χθες, ωστόσο ανεβλήθη λόγω μη συμπλήρωσης απαρτίας.

Πηγή: News.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα