Ταξίδι στο χρόνο, στο πρώτο επαγγελματικό

Θυμάστε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα; Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 70’, όταν η χώρα βίωνε τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η Κυβέρνηση αποφάσιζε να περάσει από τη Βουλή, δίχως τη στήριξη των άλλων κομμάτων, το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ποδοσφαιρικού σε επαγγελματικό. Ήταν μονόδρομος τότε.

Εκείνη την περίοδο, ο Ολυμπιακός αναζητούσε ισχυρή διοίκηση, αφού μετά το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα τη σεζόν 1974-75 και την αποχώρηση
του Νίκου Γουλανδρή, το "καράβι" δεν είχε ικανό καπετάνιο. Τον βρήκε το καλοκαίρι του 1979 στο πρόσωπο του Σταύρου Νταϊφα, ο οποίος μαζί με άλλους πέντε εφοπλιστές προχώρησαν στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της νεοσύστατης ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Στην αφετηρία του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος, οι «Πειραιώτες» έψαχναν το μονοπάτι της επιτυχίας. Οι Κουσουλάκης και Νοβοσέλατς «ντύθηκαν» στα ερυθρόλευκα το καλοκαίρι του 1979, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι Νικολούδης και Αλμστρομ "έριξαν άγκυρα" στο Λιμάνι του Πειραιά. Αυτές οι μεταγραφές, οι έμπειροι και οι νεαροί παίκτες που είχε ο Ολυμπιακός από την προηγούμενη σεζόν, οι Τόζα Βεσελίνοβιτς και εν συνεχεία του Κάζιμιρ Γκόρσκι οι οποίοι κράτησαν το "τιμόνι" της τεχνικής ηγεσίας, συνθέτουν το "παζλ" του συνόλου που κατέκτησε ένα από τα δυσκολότερα πρωταθλήματα της ιστορίας του. Μάλιστα, χρειάστηκε να παίξει μπαράζ στο Βόλο με τον Αρη, τον Μάιο του 1980 για να επιστρέψει ξανά στην κορυφή.

Το βράδυ της Τρίτης, στις 22.00 παρακολουθείστε από το novasportsstories όλη την πορεία του Ολυμπιακού προς την κατάκτηση του 1ου πρωταθλήματος στην περίοδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ένα ντοκιμαντέρ το οποίο ετοιμάσαμε με σεβασμό στην ιστορία των "Πειραιωτών" και μετά από έρευνα σε βάθος στις εφημερίδες της εποχής, αλλά και με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών εκείνων των ημερών.

Για την αξέχαστη περίοδο 1979-80 όπου μπήκαν οι βάσεις για το πρώτο από τα τέσσερα συνεχόμενα επαγγελματικά πρωταθλήματα του Ολυμπιακού, μιλούν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ο.Σ.Φ.Π. Λεωνίδας Θεοδωρακάκης και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, Βαγγέλης Κουσουλάκης σε μία σπάνια τηλεοπτική παρουσία του, Γιώργος Κοκολάκης, Νίκος Βαμβακούλας, Πέτρος Ξανθόπουλος, Χρήστος Αρβανίτης, Πέτρος Καραβίτης, Τάκης Νικολούδης, Παναγιώτης Κελεσίδης και Χρήστος Καλτσάς.
Keywords
Τυχαία Θέματα