Τα δάκρυα του «Γκάζα» (photos)

Κατακαλόκαιρο 1990 και την τέταρτη ημέρα του Ιουλίου, στο Stadio delle Alpi στο Τορίνο, Δυτική Γερμανία και Αγγλία διεκδικούν το εισιτήριο για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια ημέρα νωρίτερα, στη Νάπολι, η κάτοχος Αργεντινή έχει πετάξει έξω τη διοργανώτρια Ιταλία και περιμένει αντίπαλο.

Οι Δυτικογερμανοί του Μπένκεμπαουερ έχουν την τεχνογνωσία. Φιναλίστ το ’82 και το ’86 στοχεύουν στο τρίτο τρόπαιό τους. Είναι η ομάδα του Ματέους, του Μπρέμε, του Φέλερ, του Κλίνσμαν και του Χέσλερ.

Τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν πρωτεύσει στον όμιλό τους, κι έχουν αποκλείσει στα νοκ
άουτ Βέλγιο και Καμερούν στην παράταση. Έχουν ξεκινήσει διστακτικά, αλλά βελτιώνονται με τα παιχνίδια. Λίνεκερ και Πλατ «καθαρίζουν» μπροστά. Αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Πολ Γκάσκοϊν. Μέχρι το φιλικό με την Τσεχοσλοβακία τον Απρίλη εκείνης της χρονιάς, ο 23χρονος άσος της Τότεναμ δεν είχε φανέλα βασικού στο μυαλό του εκλέκτορα, Μπόμπι Ρόμπσον. Η απόφασή του να τον εμπιστευτεί τον δικαιώνει απόλυτα.

Αυτό είναι το πιο σπουδαίο ματς των Άγγλων, μετά τον κερδισμένο τελικό του ’66. Το πρώτο ημίχρονο του δεύτερου ημιτελικού φεύγει δίχως συγκινήσεις. Οι Δυτικογερμανοί έχουν κατοχή, οι Άγγλοι είναι σοβαροί και μετρημένοι. Το δεύτερο μέρος κυλάει στον ίδιο ρυθμό. Στο 59’ ο Πιρς κάνει φάουλ στον Χέσλερ. Το σουτ του Μπρέμε κοντράρει στον Πάρκερ, ο Σίλτον –που γινόταν 41 το Σεπτέμβριο- έχει βγει τόσο όσο χρειάζεται για να μην φτάσει τη μπάλα και να γίνει το 1-0.

Όμως σε εκείνο το Μουντιάλ, οι Άγγλοι ειδικά στα νοκ άουτ έβρισκαν γκολ προς το τέλος. Κάτι που συμβαίνει και στον ημιτελικό, αφού ο Λίνεκερ εκμεταλλεύεται μια σύγχυση στη γερμανική άμυνα μετά το γέμισμα του Πάρκερ και ισοφαρίζει στο 80’, φτάνοντας τα 4 γκολ στη διοργάνωση και συνολικά τα 10, αφού είχε πετύχει 6 στο Μεξικό.

Το ματς οδηγείται στην παράταση. Ο Κλίνσμαν σπαταλάει δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τον Σίλτον να του λέει όχι δύο φορές. Και στο 98’ έρχεται η στιγμή που θα θυμάται για πάντα ο Γκάσκοϊν.

«Πήρα τη μπάλα στο κέντρο και στριφογύρισα. Ο Ματέους προσπάθησε να μου την τσιμπήσει, κι έτσι την άνοιξα. Έπρεπε να κάνω υπερέκταση για να την προλάβω, αφού ερχόταν ο Μπέρτχολντ. Έδωσα το 110%. Ήταν ημιτελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν υπήρχε περίπτωση να τους χαριστώ. Μέχρι σήμερα πιστεύω πως δεν τον άγγιξα. Κι όμως εκείνος έπεσε κάτω κάνοντας λες κι ήταν έτοιμος να πεθάνει» γράφει στο βιβλίο του Glorious: My World, Football and Me ο ίδιος ο «Γκάζα».

Ο Βραζιλιάνος διαιτητής Ζοζέ Ρομπέρτο Ράιτ βγάζει την κίτρινη κάρτα. Εάν η Αγγλία προκριθεί, τότε ο Γκάσκοϊν χάνει τον τελικό, έχοντας συμπληρώσει κάρτες. Αρχίζει να καταρρέει και να δακρύζει. Η φάση δεν λέει να φύγει από το μυαλό του. Η κάμερα «συλλαμβάνει» τον Λίνεκερ να λέει στον Ρόμπσον: «Κοίταξέ τον. Μίλησέ του». Είχε καταλάβει πως ο ταλαντούχος Άγγλος ήταν ήδη αλλού…

Σε συνέντευξη που δίνει στον Observer το 2002 ο χρόνος δεν φαίνεται να έχει…γιατρέψει τον «Γκάζα», ο οποίος μιλάει άσχημα για τον Μπέρτχολντ. «Όταν έκανα το τάκλιν, δεν βρήκα ούτε τη μπάλα ούτε εκείνον. Βούτηξε, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι Γερμανοί, για να πάρω την κάρτα. Ήταν αλήτης και απατεώνας»

Ο Ντίτμαρ Χάμαν στο βιβλίο του The Didi Man μας προσφέρει τη γερμανική λογική. «Κατέρρευσε. Το ματς ήταν ισόπαλο, υπήρχε ακόμη διακύβευμα, κι όμως εκείνος σκέφτηκε τον εαυτό του. Επρόκειτο να εκτελέσει πέναλτι, αλλά αποφάσισε πως δεν ήταν στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση. Εάν ήταν Γερμανός, η συμπεριφορά του θα προκαλούσε σκάνδαλο. Όλοι θα τον είχαν ξεχάσει και εάν ήταν δυνατόν θα έσβηναν το όνομά του από τις συνθέσεις».

Στη συνέχεια αμφότερες οι ομάδες έχουν από ένα δοκάρι. Οι Άγγλοι με τον Γουόντλ, οι Δυτικογερμανοί με τον Μπούχβαλντ. Η παράταση τελειώνει κι ο Ρόμπσον προσπαθεί μάταια να παρηγορήσει τον παίκτη του.

Τα πάντα θα κριθούν στα πέναλτι. Ο Γουόντλ παίρνει τη θέση του Γκάσκοϊν στην πεντάδα των εκτελεστών. Θα στείλει τη μπάλα άουτ στο τελευταίο πέναλτι. Νωρίτερα ο Πιρς έχει νικηθεί στο δικό του από τον Ίλγκνερ. Μπρέμε, Ματέους, Ρίντλε και Τον έχουν ευστοχήσει. «Έπρεπε να ρισκάρεις και να διαλέγεις γωνία» ουρλιάζει ο Πιρς προς τη μεριά του Σίλτον, στα αγγλικά αποδυτήρια. Ο πολύπειρος goalkeeper περίμενε να φύγει η μπάλα από τα γερμανικά πόδια και μετά να πέσει. Δεν δικαιώνεται. Η Δυτική Γερμανία περνάει στον τελικό της Ρώμης. Εκεί θα πάρει το τρόπαιο χάρη σε ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι…

«Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου, αυτό είναι το πρώτο σου…» έλεγε στον απαρηγόρητο Γκάσκοϊν ο Ρόμπσον, πριν από τη διαδικασία των πέναλτι. Πόσο έξω έπεσε ο σπουδαίος προπονητής! Εκείνος ήταν ο τελευταίος αγώνας του σε Μουντιάλ. Στον αγώνα για την τρίτη θέση δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Οι Άγγλοι δεν προκρίθηκαν στο Μουντιάλ των Η.Π.Α. και το 1998 «κόπηκε» από την αποστολή. Στα γήπεδα της Ιταλίας άνθισε το ταλέντο του. Σπουδαίο αλλά κι εύθραυστο συνάμα, όπως θα μας έδειχνε το μέλλον του…

Δείτε:

Τα πεπραγμένα του Γκάσκοϊν στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1990

HL Δυτική Γερμανία-Αγγλία 1-1 (4-3 πεν.)

Ολόκληρη η διαδικασία των πέναλτι

Ο Λίνεκερ θυμάται εκείνη την ομάδα

Διαβάστε:
And Gazza Misses The Final, Rob Smyth-Scott Murray
Glorious: My World, Football and Me, Paul Gascoigne
Keywords
Τυχαία Θέματα