Οι κορυφαίοι της χρονιάς θα βραβευτούν την Παρασκευή από την AIMS

Για 5η συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί στην Αθήνα η γιορτή βραβεύσεων των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων της χρονιάς, σε ειδική τελετή η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή (10/11, 20:00–22:00).

Η AIMS έχει ανακοινώσει ότι υποψήφιοι για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή του 2017 είναι δύο Κενυάτες δρομείς. Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε, ο οποίος κέρδισε τον Μαραθώνιο του
Βερολίνου με επίδοση 2:03:32, ενώ έκανε και 2:00:25 σε αγώνα ειδικών συνθηκών στη Μόντσα της Ιταλίας, και ο Τζέφρι Κιρούι που ήταν νικητής στο Μαραθώνιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος της IAAF στο Λονδίνο με 2:08:27. Ο Κιπτσογκε είχε αναδειχθεί κορυφαίος και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Στις γυναίκες υποψήφιες είναι η Ρόουζ Τσελίμο από το Μπαχρέιν, η οποία κέρδισε τον Μαραθώνιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος της IAAF στο Λονδίνο με 2.27.11, και η Μέρι Κεϊτάνι από την Κένυα, η οποία ήταν νικήτρια στον διεθνή Μαραθώνιο της βρετανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες με 2:17:01.

Το 2013 ήταν και μια σημαδιακή χρονιά, καθώς τότε ξεκίνησε η βράβευση των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων της χρονιάς, με τις ψήφους περισσότερων από 400 μέλη της AIMS. Εκείνη τη χρονιά τον τίτλο διεκδικούσαν ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ τότε, ο Κενυάτης Γουίλσον Κιπσάνγκ, και ο παγκόσμιος πρωταθλητής στη Μόσχα, Στέφεν Κιπρότιτς από την Ουγκάντα. Ο πρώτος τελικά πήρε τον τίτλο του κορυφαίου και στις γυναίκες η συμπατριώτισσά του, Έντνα Κίπλαγκατ, η οποία με τη σειρά της είχε αναδειχθεί στην ίδια διοργάνωση παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μαραθώνιο.

Το 2014 βραβεύτηκαν στο «Γκαλά» της AIMS στην Αθήνα οι Κενυάτες δρομείς, Ντένις Κιμέτο και Φλόρενς Κίπλαγκατ. Ο πρώτος είχε έρθει στη χώρα μας για να παραλάβει το έπαθλό του, λιγότερο από δύο μήνες αφού έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο, τρέχοντας στο Βερολίνο σε 2 ώρες 02.57. Η συμπατριώτισσά του είχε ξεκινήσει το 2013 σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο και είχε μια εξαιρετική παρουσία σε αγώνες μέσα στη σεζόν, με δεύτερες θέσεις σε δύο άλλους μεγάλους Μαραθωνίους, στο Λονδίνο και το Σικάγο.

Το 2015 κορυφαίοι αναδείχθηκαν ο Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε και η Μάρε Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία. Ο Κιπτσόγκε ήταν νικητής σε δύο Major Μαραθωνίους της χρονιάς, σε Λονδίνο και Βερολίνο, ενώ η Ντιμπάμπα είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Πεκίνο.

Πέρσι (2016) ήταν και πάλι η χρονιά του Έλιουντ Κιπτσόγκε, που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Μαραθωνοδρόμος της χρονιάς και όχι αδίκως, αφού ο εκπληκτικός αυτός δρομέας κέρδισε τον Μαραθώνιο στο Λονδίνο και αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στις γυναίκες τιμήθηκε η Κενυάτισσα Τζεμίμα Σουμγκόνγκ που είχε την ίδια πορεία με τον συμπατριώτη της, καθώς νίκησε στο Λονδίνο και στο Ρίο.
Keywords
Τυχαία Θέματα