Μάθε μπαλίτσα...

Αν και έχουμε μεγαλώσει αρκετά η χαρά μας με την κυκλοφορία του Football Manager κάθε χρόνο είναι ίδια με αυτή ενός παιδιού που ανοίγει το δώρο που του έφερε ο 'Αγιος Βασίλης. Είναι τόση η χαρά που ένα review χιλίων λέξεων μπορεί να γραφτεί και δεύτερη φορά, επειδή την πρώτη χάθηκε από την πτώση του ρεύματος! Η λύπη μας μεγάλη γιατί αυτό το χρόνο που χρειάστηκε για να γράψουμε με ευχαρίστηση το κείμενο, θα μπορούσαμε να το είχαμε εκμεταλλευτεί για να παίξουμε το αγαπημένο μας παιχνίδι.

Περισσότερες
κάμερες

Ας ξεκινήσουμε (ξανά) το κείμενο μας με τις αλλαγές στην παρακολούθηση του αγώνα. Περισσότερες κάμερες για να έχουμε καλύτερη εικόνα της λειτουργίας της ομάδας μας, αλλά και μετάδοση για όλα τα γούστα. Η βελτιωμένη μηχανή γραφικών έχει κάνει πιο ρεαλιστικές τις κινήσεις των παικτών και αυτό είναι στα θετικά του νέου... επεισοδίου της σειράς Football Manager.

Ομιλία με οδηγίες

Πριν φτάσουμε όμως στον αγώνα έχουμε τις νέες επιλογές πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Η οθόνη προεσκόπισης του αγώνα έχει αλλάξει, ενώ έχουν προστεθεί οι οδηγίες που μπορούμε να δώσουμε για να ακολουθήσει όλη η ομάδα ή κάποιοι παίκτες μεμονωμένα, στο ματς. Η ομιλία δηλαδή δεν έχει μόνο ρόλο ψυχολογικής υποστήριξης και ανύψωσης ηθικού. Την ώρα του αγώνα έχει αλλαχτεί η οθόνη με τις τακτικές αλλαγές και οι... φωνές που μπορούμε να βάλουμε από τον πάγκο στους ποδοσφαιριστές για να τους «ξυπνήσουμε». Θερμικοί χάρτες, αναλύσεις με τις κινήσεις των παικτών έχουν προστεθεί για να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για τη δουλειά που κάνουν όλοι στον αγωνιστικό χώρο.

Δώσε χρήμα στον προπονητή

Πολλά έχουν αλλάξει στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Οι πλούσιες ομάδες μοιράζουν χρήμα και δημιουργούν υπεραξίες, με το πρόβλημα να μεταφέρεται στις μικρομεσαίες ομάδες. Η εύρεση παικτών γίνεται πιο δύσκολη αν δεν χρησιμοποιήσεις σωστά το τμήμα σκάουτινγκ. Για να... επανδρωθεί ένα τμήμα σκάουτινγκ χρειάζονται και εκεί χρήματα. Πλέον δεν μπορείς να στέλνεις τα... λαγωνικά σου σε όποια χώρα θες αν δεν έχεις χρήματα. Στον προϋπολογισμό της ομάδας υπάρχει και κονδύλι για σκάουτινγκ και αυτό ζορίζει λίγο την κατάσταση.
Οι σκάουτερ μπορούν να σου λύσουν τα χέρια στα μεταγραφικά. Αν «καίγεσαι» και θες κάποιον παίκτη άμεσα, διακόπτουν όλες τις εργασίες τους και τρέχουν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σου. Αν θα βρουν τον... εκλεκτό, αυτό είναι μία άλλη κουβέντα!

Το... καυτό dynamics

Στην μπάρα του παιχνιδιού αριστερά βλέπουμε πλέον το dynamics. Οποιος το προσπεράσει σίγουρα θα χάσει. Είναι από τις πιο σπουδαίες προσθήκες στο FM18. Η ενότητα που έλειπε και πλέον κάνει ακόμα πιο ρεαλιστικό το παιχνίδι. Ουσιαστικά πρόκειται για τις σχέσεις του προπονητή με τους παίκτες και το κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια. Η πυραμίδα με την ιεραρχία μέσα στην ομάδα θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια αν θέλεις να γίνει επιτυχημένος προπονητής. Αυτή η πυραμίδα δείχνει ποιος είναι ο ηγέτης, η ισχυρή προσωπικότητα στα αποδυτήρια, ποιοι έχουν αρχηγικές τάσεις και ποιοι απλά ακολουθούν τους... ηγέτες! Οι παρέες που σχηματίζονται, οι παίκτες που μένουν εκτός και δεν εγκλιματίζονται είναι στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα στα αποδυτήρια, είτε με θετικό, είτε με αρνητικό τρόπο. Γι αυτό είναι σημαντικό να πατάμε συχνά τη συγκεκριμένη επιλογή. Για τολμήστε να τα βάλετε με τα αστέρια της ομάδας και θα δείτε τα αποτελέσματα. Ισως η πόρτα της εξόδου να πλησιάσει επικίνδυνα και απότομα!

Από διακοσμητικό σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Ιατρικό τιμ. Για κάποιους κάτι το αδιάφορο, ωστόσο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι σημαντικό να έχεις καλούς επιστήμονες στην ομάδα σου σε ιατρικά θέματα. Λιγότεροι τραυματισμοί, πιο γρήγορη και σωστή αποκατάσταση ο στόχος των ειδικών που επιλέγουμε για συνεργάτες. Οι Sports Scientists στο FM17 είχαν έναν διακοσμητικό ρόλο. Πλέον αφού τους μάθαμε, έρχεται και η ώρα τους να αναλάβουν δράση. Αυτοί θα μας πουν τα πάντα σχετικά με το επίπεδο των ποδοσφαιριστών στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Επίσης θα μας συμβουλέψουν αν ένας παίκτης μας βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης ή στα πρόθυρα τραυματισμού από το βαρύ πρόγραμμα προπόνησης που έχουμε επιλέξει. Φυσικά μπορούν να μας δώσουν και το... ελεύθερο για να ανεβάσουμε ρυθμούς στην προπόνηση.

Νέοι ρόλοι

Μέχρι πριν κάποια χρόνια γνωρίζαμε μόνο τους box to box παίκτες. Μετά ήρθαν οι Trequartista και τώρα θα μάθουν, χάρις στο Football Manager, τους Segundo Volante (αμυντικός μέσος που βοηθάει επιθετικά και αμυντικά), Inverted Winger (ακραίοι χαφ που παίζουν στη μεριά με ανάποδο πόδι. Συγκλίνουν και σουτάρουν), Mezzala (ένας box to box μέσος με λιγότερες αμυντικές αρμοδιότητες και περισσότερες επιθετικές), Carrilero (Παίζει ανάμεσα στην αμυντική και μεσαία γραμμή και τρέχει να καλύψει τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί).

Για το ανανεωμένο Fantasy Draft θα αναφερθούμε σε μελλοντικό μας άρθρο για να μπορέσουμε να το μελετήσουμε καλύτερα. Πέσαμε με τα μούτρα στο υπόλοιπο παιχνίδι και παρασυρθήκαμε όπως πάντα, καθώς η ομάδα μας έχει στόχους και πρέπει να τους πετύχουμε.
Keywords
Τυχαία Θέματα