Η ποιότητα της άμυνας μπορεί να αλλάξει την επίθεση...

Η αυτό-κριτική διάθεση του Σωκράτη Παπασταθόπουλου συνδυασμένη με την αποτίμηση του Βασίλη Τοροσίδη έδωσαν τις διαφορετικές διαστάσεις μιας εν τέλει αποτυχημένης προσπάθειας πρόκρισης της Εθνικής ομάδας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τελικά κερδίσαμε, χάσαμε και τί; Δύο εξαιρετικοί Έλληνες προπονητές, μιλούν στο Novasports.gr για το παρόν αλλά και το μέλλον του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος δίνοντας απαντήσεις.

Ο προπονητής του Πανιωνίου, Μιχάλης Γρηγορίου, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το
υπάρχον εξαιρετικό έμψυχο υλικό στην άμυνα μπορεί να αποτελεί βάση για διαφορετικό ποδόσφαιρο από την ομάδα στο μέλλον.
«Κάτι σημαντικό που θα μπορούσαμε να πετύχουμε στα επόμενα χρόνια είναι να αλλάξουμε αγωνιστική φιλοσοφία ως ομάδα. Στο ρόστερ μας έχουμε την τύχη να διαθέτουμε δύο εκπληκτικούς στόπερ, τον Παπασταθόπουλο και τον Μανωλά, ενώ πολύ σημαντική είναι και η παρουσία, εντός και εκτός γηπέδου, του αρχηγού, Βασίλη Τοροσίδη.
Η απόδοση και προσωπικότητα των τριών βοηθά ούτως ώστε να αποτελέσει τη βάση αλλαγής φιλοσοφίας και μεγαλύτερης επιθετικότητας. Να αλλάξουμε το αμυντικό μοντέλο παιχνιδιού και το στιλ της ομάδας. Επίσης, ποδοσφαιριστές όπως ο Φορτούνης, ο Μάνταλος, ο Πέλκας, ο Ρέτσος εγγυώνται ότι υπάρχει μέλλον και ποιότητα για να αξιοποιήσουμε. Να αλλάξουμε λίγο τη φιλοσοφία μας και να κρατηθούμε με σταθερότητα σε υψηλό επίπεδο στα χρόνια που έρχονται».

Το πολυσυζητημένο rotation δε θα πάψει να μας απασχολεί, καθώς δεδομένα υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να κληθούν και να βοηθήσουν. Ο κ. Γρηγορίου εστιάζει και σε αυτό: «Μία ακόμη αλλαγή που θα πρέπει να δούμε, είναι να στηρίζονται και να καλούνται παίκτες και από τις θεωρητικά μικρότερες ομάδες της κατηγορίας, χωρίς να περιμένουμε να πάρουν μεταγραφή σε μια από τις μεγάλες για να τους θεωρήσουμε έτοιμους και να τους δώσουμε ευκαιρίες».

Η παρουσία του ομοσπονδιακού προπονητή και την ομάδας συνολικά είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ο Άκης Μάντζιος μιλά στο Novasports.gr για τον απολογισμό της προσπάθειας και την λογική της δημιουργίας παικτών που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού.
«Οφείλουμε να σταθούμε στο γεγονός ότι ο Μίχαελ Σκίμπε κατάφερε να φτιάξει και πάλι τα αποδυτήρια της ομάδας, κάτι στο οποίο στάθηκαν με δηλώσεις τους και οι διεθνείς. Παράλληλα, δε μπορεί παρά να αποτελεί αρνητικό στοιχείο της πορείας στη προκριματική φάση, το γεγονός ότι η ομάδα δεν πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης. Αυτό ασφαλώς είναι αποτυχία και για τον προπονητή.

Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως θα έπρεπε να ανοίξει λίγο το ρόστερ, χωρίς πάντως να τροποποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό γιατί αποδεδειγμένα αυτό δεν βοηθά στα αποτελέσματα και στην εικόνα του συνόλου.

Σαν ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στον τρόπο που θα παράγουμε περισσότερους μεσοεπιθετικούς ποδοσφαιριστές, ούτως ώστε να υπάρχει υλικό και για την εθνική ομάδα.

Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι έχουμε σπουδαίους αμυντικούς. Με κορυφαίους Παπασταθόπουλο και Μανωλα. Μπορούμε σαφώς να βελτιωθούμε στο επιθετικό κομμάτι… φτιάχνοντας παίκτες και δίνοντας ευκαιρίες σε άλλους που ίσως μπορούν να βοηθήσουν»
Keywords
Τυχαία Θέματα