Η Εθνική του 2017

Το novasports.gr καταγράφει όλα τα ματς της Εθνικής ομάδας μέσα στο 2017, αυτά που την έκαναν ξανά ομάδα κι εκείνο που της στέρησε την πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η Εθνική ομάδα το 2017 έγινε ξανά εκείνη η οικογένεια που είχαν χτίσει με κόπο ο Ρεχάγκελ και ο Σάντος. Ο Σκίμπε αντιλήφθηκε το τι έπρεπε να κάνει και σε συνεργασία με τους παλιούς της ομάδας η Εθνική απέκτησε ξανά στεγανά. Έκανε ένα βήμα μπροστά μέσα στο 2017. Πολλοί
πιστεύουν πως θα μπορούσε να είχε πάει και καλύτερα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι μπήκε για τα καλά πίσω η εφιαλτική διετία 2014-16 η πορεία της γαλανίλευκης για φέτος έχει θετικό πρόσημο. Ας θυμηθούμε τι έκανε σε όλα τα ματς της σεζόν.

Σάββατο 25 Μαρτίου
Βρυξέλλες («King Baudouin»)
Βέλγιο - Ελλάδα 1-1 (0-0)
Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Η Ελλάδα στο πιο δύσκολο ματς του ομίλου της και πρώτο για το 2017 κατάφερε και έμεινε όρθια παίρνοντας την ισοπαλία με σκορ 1-1 στο Βέλγιο αν και για μερικά λεπτά θα μπορούσε να είχε πάρει και τη νίκη. Με ατσάλινη άμυνα στο πρώτο ημίχρονο και με έναν εκπληκτικό Καπίνο έμεινε στο 0-0, ενώ με την έναρξη του δευτέρου μέρους κατάφερε να αιφνιδιάσει με τον Μήτρογλου να σκοράρει από ασίστ του Ταχτσίδη. Ο τελευταίος ήταν και μοιραίος καθώς αποβλήθηκε και η πίεση αυξήθηκε από τους Βέλγους. Η Εθνική άντεξε μέχρι το 89ο λεπτό όταν ο Λουκάκου ισοφάρισε και στέρησε την ευκαιρία από μια σπουδαία νίκη για την Εθνική ομάδα. Στο ματς αυτό έκανε ντεμπούτο με την Εθνική ο Ζέκα.
Βέλγιο: Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Ναϊνγκολάν, Βερτόνγκεν, Βίτσελ, Φελαϊνί (66' Ντεμπελέ), Λουκάκου, Καράσκο, Μέρτενς, Τσαντλί, Σιμάν (84' Μιραλάς).
Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεζ
Ελλάδα: Καπίνο, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Σταφυλίδης, Μάνταλος (84' Ζέκα), Φορτούνης (67' Τζιόλης), Μήτρογλου (92' Βέλλιος).
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε

Παρασκευή 9 Ιουνίου
Ζένιτσα («Bilino Polje»)
Βοσνία Ερζεγοβίνη - Ελλάδα 0-0
Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Ματς που είχε χαρακτηριστεί ως τελικός καθώς με ήττα η Εθνική δύσκολα θα προλάβαινε το τρένο της δεύτερης θέσης ενώ με νίκη γινόταν ακλόνητο φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Τελικά η μπίλια έκατσε στο Χ και σχετικά εύκολα θα λέγαμε. Ο Ζέκα στο πρώτο του ματς ως βασικός έσβησε τον Πιάνιτς, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο θα θυμόμαστε όλοι την εντυπωσιακή εμφάνιση του Τάσου Δώνη στο ντεμπούτο του με την γαλανολευκη αλλά και την απίθανη ευκαιρία που απώλεσε ο Μάνταλος προς το τέλος του αγώνα.
Βοσνία Ερζεγοβίνη: Μπέγκοβιτς, Μπίτσακσιτς, Βράνιες, Ιμπίσεβιτς, Πιάνιτς, Τζέκο, Σούνιτς (69' Ντούμιτς), Λούλιτς (21' Κόντρο, 77' Μπέσιτς), Ζουκάνοβιτς, Βίτσκα, Γιάγιαλο.
Προπονητής: Μ. Μπασντάρεβιτς
Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Ζέκα, Φορτούνης (90'+4' Μανιάτης), Μάνταλος (90'+1' Κουρμπέλης), Μπακασέτας (50' Δώνης), Μήτρογλου.
Προπονητής: Μίκαελ ΣκίμπεΔιαιτητής:

Πέμπτη 31 Αυγούστου
Πειραιάς («Γ. Καραϊσκάκης»)
Ελλάδα - Εσθονία 0-0
Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Ο Σκίμπε υπό κρίση. Στο ματς που θα μας έχριζε απόλυτο φαβορί για τη δεύτερη θέση η Εθνική δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα. Ο Γερμανός τεχνικός παρέταξε μια ομάδα αμυντιοκγενή για τα δεδομένα του αντιπάλου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δημιουργήσει. Συν τοις άλλοις αποδείχθηκε το πόσο δυσαναπλήρωτο είναι το κενό του Μήτρογλου που εκείνη την περίοδο ήταν τραυματίας. Το 0-0 ήταν η τρίτη σερί ισοπαλία που έχριζε πλέον φαβορί την Βοσνία για την κατάληψη της δεύτερης θέσης.
Ελλάδα: Καρνέζης, Τζαβέλλας, Μανωλάς, Παπαδόπουλος (65΄ Σταφυλίδης), Τζιόλης, Ζέκα, Βέλλιος (70΄ Διαμαντάκος), Φορτούνης, Δώνης, Μάνταλος (80΄ Μπακασέτας), Ρέτσος.
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε
Εσθονία: Ακσάλου, Κάιτ, Κρούγκλοφ, Ντμιτρίεφ (81΄ Αντόνοφ), Ανιέρ (90+3΄Ταμ), Ζενιόφ, Κλάβαν, Γιάαγκερ, Καλάστε (89΄ Μίλερ), Μπαράνοφ, Τενίστε.
Προπονητής: Μάρτιν Ρέιμ

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου
Πειραιάς («Γ. Καραϊσκάκης»)
Ελλάδα - Βέλγιο 1-2 (0-0)
Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, η Ελλάδα ήταν και πάλι ανταγωνιστική αν και το σχήμα με επιθετικό τον Δώνη απόντος του Μήτρογλου ήταν ιδιαίτερα φοβικό καθώς η Εθνική είχε ανάγκη τη νίκη. Μια δυο καλές στιγμές από τον επιθετικό της Στουτγκάρδης, ελάχιστοι κίνδυνοι στην άμυνα και ένα δοκάρι του Σταφυλίδη συνέθεταν το σκηνικό για 70 λεπτά. Σε αυτό το σημείο ο Σάμαρης έχασε το ανέβασμα του Βερτόνγκεν που σούταρε από μακριά αιφνιδιάζοντας τον Καρνέη για το 0-1. Τρία λεπτά ο καλύτερος παίκτης της Εθνικής μέσα στο 2017 ο Κάρλος Ζέκα ισοφάρισε ύστερα από σέντρα του Τζαβέλλα και κίνησή του στην περιοχή. Η χαρά όμως κράτησε μόλις ένα λεπτό καθώς στο 74’ εν μέσω πανηγυρισμών Λουκάκου με κεφαλιά έκανε το 2-1 για τους Βέλγους σπέρνοντας απογοήτευση στο Καραϊσκάκη. Ωστόσο τίποτα δεν είχε κριθεί καθώς τα ευχάριστα έρχονταν από την Κύπρο η οποία ανέτρεπε το σε βάρος της 0-2 από την Βοσνία σε 3-2 διατηρώντας της Εθνικής εντός στόχου δεύτερης θέσης.
Ελλάδα: Καρνέζης, Μανιάτης (85΄ Μπακασέτας), Τζαβέλλας, Μανωλάς, Τζιόλης, Ζέκα, Φορτούνης (89΄ Βέλλιος), Δώνης, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης (69΄ Λυκογιάννης), Σάμαρης.
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε
Βέλγιο: Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Βερμάελεν, Βερτόνγκεν, Ντε Μπρούινε, Φελαϊνί (89΄ Ντεντόνκερ), Λουκάκου, Μέρτενς, Μενιέ, Ντεμπελέ (74΄ Ε. Αζάρ), Καράσκο (79΄ Τσαντλί).
Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεζ

Σάββατο 7 Οκτωβρίου
Λευκωσία («ΓΣΠ»)
Κύπρος - Ελλάδα 1-2 (1-2)
Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Στην Κύπρο δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα για την Εθνική Ελλάδος πέρα από τη νίκη. Το μουδιασμένο ξεκίνημα έφερε λάθος στην άμυνα και γκολ από τον Σωτηρίου. Η απάντηση ήταν άμεση όμως με Μήτρογλου (24’) και Τζιόλη (26’) να ανατρέπουν τα δεδομένα. Την ίδια ώρα το Βέλγιο επικρατούσε μέσα στην Βοσνία και η Εθνική ήταν ξανά στη δεύτερη θέση αποδεχόμενη τα ανέλπιστα δώρα που της έκαναν οι Βόσνιοι.
Κύπρος: Παναγή, Δημητρίου, Κατελάρης, Λαΐφης, Αντωνιάδης (60' Αλεξάνδρου), Αρτυματάς, Λαμπάν, Κυριάκου, Κάστανος (79' Οικονομίδης), Μαργκάσα (85' Μυτίδης), Σωτηρίου.
Προπονητής: Ραν Μπεν Σιμόν
Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης (69' Ρέτσος), Τζαβέλλας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Ζέκα, Τζιόλης, Φορτούνης (75' Δώνης), Σταφυλίδης, Μάνταλος, Μήτρογλου (89' Σάμαρης).
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε

Τρίτη 10 Οκτωβρίου
Πειραιάς («Γ. Καραϊσκάκης»)
Ελλάδα - Γιβραλτάρ 4-0 (1-0)
Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Η Ελλάδα έπρεπε απλά να κάνει τη δουλειά. Να κερδίσει το Γιβραλτάρ. Το γκολ του Τοροσίδη στο 32’ άνοιξε το χορό για να ακολουθήσει ο Μήτρογλου με δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά (61’-63’) και να κλείσει πανηγυρίζοντας έξαλλα το πρώτο του γκολ με την Εθνική ομάδα ο Γιάννης Γιαννιώτας στο 78’. Η Εθνική ήταν στα μπαράζ του Μουντιάλ και απόλυτα επιτυχημένη καθώς πέτυχε και τον δεύτερο στόχο που είχε τεθεί. Αφού αρχικά έγινε ξανά ομάδα εν συνεχεία έβαλε από κάτω τη Βοσνία για τη δεύτερη θέση του ομίλου. Το Μουντιάλ θα αποτελούσε υπέρβαση.
Ελλάδα: Καρνέζης, Παπαδόπουλος, Χριστοδουλόπουλος (74΄ Γιαννιώτας), Ζέκα, Φορτούνης, Μήτρογλου, Τοροσίδης (68΄ Μανιάτης), Ταχτσίδης, Παπασταθόπουλος (68΄ Τζιόλης), Μάνταλος, Σταφυλίδης.
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε
Γιβραλτάρ: Ιμπαχίμ, Γκαρσία, Μπάρντον, Τσιπολίνα, Λόπεζ (62΄ Γιόμε), Γουόκερ, Ολιβέρο, Μπαρνέτι, Πονς (72΄ Γκίλινγκ), Ερνάντεζ, Κόουμπς (88΄ Ρουίζ).
Προπονητής: Τζέφρι Γουντ

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου
Ζάγκρεμπ («Stadion Maksimir»)
Κροατία - Ελλάδα 4-1 (3-1)
Play-Offs Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Η Κροατία εξ αρχής φάνταζε δύσκολο εμπόδιο για την πρόκρισή μας στο Μουντιάλ. Τα λάθη στο στήσιμο από τον Σκίμπε και τα ατομικά λάθη εντός αγωνιστικού χώρου ουσιαστικά χάρισαν αμαχητί την πρόκριση στην Κροατία. Στο 13΄λάθος των Τζαβέλλα Καρνέζη πέναλτι για την Κροατία, 1-0 ο Μόντριτς. Πριν το καταλάβει η Εθνική να σου το 2-0 από τον Κάλινιτς στο 19’. Η Εθνική όμως βρήκε γκολ με τον Παπασταθόπουλο από στατική φάση στο 30’ και ξαναμπήκε στο ματς. Αν κράταγε λίγο και έπαιρνε το μομέντουμ ίσως η ιστορία είχε γραφτεί διαφορετικά. Όμως ο Πέρισιτς τρία λεπτά αργότερα έκανε το 3-1 απογοητεύοντας τους Έλληνες. Το κερασάκι στην κοροατική τούρτα έβαλε ο Κράμαριτς στο 49’. Η ρεβάνς έμοιαζε τυπική διαδικασία. Όχι έτσι σκέφτηκαν πολλοί.
Κροατία: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Στρίνιτς, Λόβρεν, Βίντα, Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (89' Πάσαλιτς), Κράμαριτς (82' Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κάλινιτς (75' Ρέμπιτς).
Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς
Ελλάδα: Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Ζέκα, Σάμαρης (62' Ταχτσίδης), Μανιάτης (46' Ρέτσος), Σταφυλίδης (71' Μπακασέτας), Φορτούνης, Μήτρογλου.
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε

Κυριακή 12 Νοεμβρίου
Πειραιάς («Γ. Καραϊσκάκης»)
Ελλάδα - Κροατία 0-0
Play-Offs Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018

Το 0-0 στο Καραϊσκάκη στη ρεβάνς με την Κροατία η Εθνική είπε αντίο στο 2017 πεισμωμένη πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βρεθεί στα γήπεδα που θα διεξαχθεί το πολυεθνικό EURO του 2020. Με τον Σκίμπε στο τιμόνι που λίγες μέρες αργότερα ανανέωνε για άλλα δύο χρόνια την συνεργασία του με την ΕΠΟ.
Ελλάδα: Καρνέζης, Μανωλάς, Τζιόλης, Χριστοδουλόπουλος (59΄ Φορτούνης), Ζέκα, Μήτρογλου (78΄ Πέλκας), Μπακασέτας (59΄ Γιαννιώτας), Τοροσίδης, Ρέτσος, Ταχτσίδης, Παπασταθόπουλος.
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε
Κροατία: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Στρίνιτς, Πέρισιτς (86΄ Ρέμπιτς), Λόβρεν, Ράκιτιτς, Μόντριτς (90'+1΄ Μίτροβιτς), Μπρόζοβιτς, Κάλινιτς (78΄ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς, Βίντα.
Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς
Keywords
Τυχαία Θέματα