Black out! (video)

Ο Ολυμπιακός υπέστη μία από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία του καθώς γνώρισε τη συντριβή στη Βιτόρια από την Μπασκόνια με σκορ 86-54.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δέχτηκε στο τρίτο δεκάλεπτο 36 πόντους ενώ με τη σειρά της έβαλε σε δεύτερο και τρίτο 23 (!) με αποτέλεσμα να διασυρθεί από τους Βάσκους γνωρίζοντας την πέμπτη ήττα της στη φετινή σεζόν.

Εν αρχή ην η άμυνα

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε πολύ
δυνατά το παιχνίδι πιέζοντας ασφυκτικά πάνω στην μπάλα, προσπαθώντας να οδηγήσει στο λάθος την Μπασκόνια.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν «ζεστοί» από τα 6,75μ. ξεκινώντας με 3/4 εύστοχα τρίποντα. Στην αντίπερα όχθη, η Μπασκόνια ξεκίνησε αρκετά νωθρά θέλοντας να ακολουθήσει το ρυθμό των φιλοξενούμενων αλλά οι Πρίντεζης και Μάντζαρης ήταν σε εξαιρετικό βράδυ.

Οι Πειραιώτες θέλησαν να εκμεταλλευτούν το κορμί του Μιλουτίνοφ μέσα στη ρακέτα αλλά οι Βάσκοι είχαν κλείσει καλά τον Σέρβο σέντερ με αποτέλεσμα οι παίκτες του Σφαιρόπουλου να προσπαθούν να βρουν λύσεις κυρίως από την περιφέρεια και αυτό τους βγήκε καθώς στην περίοδο κατάφεραν να ευστοχήσουν σε τέσσερα τρίποντα από τις οκτώ συνολικά προσπάθειες.

Η σκληρή άμυνα του Ολυμπιακού ήταν εκείνη που έδωσε λύσεις στην επίθεση με αποτέλεσμα το πρώτο δεκάλεπτο να κλείσει υπέρ των Πειραιωτών με σκορ 21-16.

Η άμυνα μόνο δεν αρκεί…

Στη δεύτερη περίοδο η Μπασκόνια προσπάθησε να βρει ρυθμό με μπροστάρη τον Φότμαν, ο οποίος δημιούργησε πολλά ρήγματα στη ρακέτα του Ολυμπιακού.

Ο Σενγκέλια είχε το ρόλο οργανωτή και προσπαθούσε να βρει τον θηριώδη σέντερ και σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η συνεργασία στέφθηκε με επιτυχία με τους Βάσκους να πλησιάζουν ακόμα και στο καλάθι, βάζοντας και το κοινό στην εξίσωση του αγώνα.

Ο Σφαιρόπουλος έριξε στο παρκέ του «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» τον Μιλουτίνοφ για να περιορίσει τον Φότμαν και αυτό έδειξε να λειτουργεί αν και οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να επιτίθενται εξολοκλήρου μέσα από τη ρακέτα.

Ο Ολυμπιακός μπορεί σε γενικές γραμμές να είχε πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης στην άμυνα αλλά δεν μπορούσε να «εξολοθρεύσει» τους σέντερ της Μπασκόνια με αποτέλεσμα να διατηρεί το προβάδισμα αλλά αυτό να είναι ισχνό.

Εκτός αυτού, τα ποσοστά του Ολυμπιακού από τη γραμμή του τριπόντου έπεσαν αισθητά με αποτέλεσμα το παιχνίδι να αποκτήσει χαρακτήρα ντέρμπι. Μάλιστα, στο τελευταίο τρίλεπτο η επιθετική δυστοκία των φιλοξενούμενων έφερε το πρώτο προβάδισμα της Μπασκόνια στο παιχνίδι χάρη σε τρίποντο του Γκαρίνο (32-30). Οι εννιά μόλις πόντοι που πέτυχαν οι φιλοξενούμενοι στο δεύτερο δεκάλεπτο έδωσε τη δυνατότητα στην Μπασκόνια να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενη 36-30.

Ναυάγιο…

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Μπασκόνια μπήκε πιο δυνατά από τον Ολυμπιακό και κατάφερε να τρέξει ένα σερί 4-0 με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει για πρώτη φορά σε διψήφια νούμερα (42-30).

Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν μακριά από το σκοράρισμα στο πρώτο δίλεπτο της τρίτης περιόδου και σε συνδυασμό με το «άσφαιρο» τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου δεν μπορούσε να βρει σκορ για επτά λεπτά και αυτό ανάγκασε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ για να αφυπνίσει τους παίκτες του.

Το έργο του τρίτου δεκαλέπτου ήταν ίδιο με τα δύο πρώτα με τους Βάσκους να δημιουργούν αρκετά ρήγματα στη ρακέτα των φιλοξενούμενων και τους Φότμαν και Σενγκέλια να αναδεικνύονται σε άλυτους γρίφους για τον Σφαιρόπουλο.

Εκτός αυτού, η επιθετική δυστοκία των Πειραιωτών συνέχιζε να υπάρχει με τους γηπεδούχους να κάνουν «πάρτι» στη ρακέτα του Ολυμπιακού.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έπασχε από εμφανή έλλειψη συγκέντρωσης ενώ δεν μπορούσε να βρει τα πατήματά του σε κανένα σημείο της περιόδου. Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού των φιλοξενούμενων ήταν οι μόλις έξι πόντοι που είχαν σημειώσει τρία λεπτά πριν τη λήξη του δεκαλέπτου.

Οι 36 πόντοι που πέτυχε η Μπασκόνια σε αυτή την περίοδο είναι οι περισσότεροι που έχει καταφέρει να σκοράρει οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρωλίγκα και όσους έβαλε η βασκική ομάδα στα δύο πρώτα δεκάλεπτα.

Τυπική διαδικασία

Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο το παιχνίδι είχε τυπικό χαρακτήρα καθώς η νίκη είχε κριθεί. Οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν να μειώσουν τη διαφορά αλλά η σκέψη τους ήταν τόσο θολή που δεν μπορούσαν να πάρουν ορθολογικές επιθέσεις.

Το παιχνίδι μετετράπη σε αγώνα αλάνας και αυτό δεν συνέφερε καθόλου τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι περισσότερο ήθελαν να τελειώσει το παιχνίδι παρά να παλέψουν για τη διαφορά.

Ο Ολυμπιακός έμοιαζε περισσότερο με συνονθύλευμα παρά με ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό, δείγμα και του φετινού τρόπου διεξαγωγής της Ευρωλίγκας με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να γνωρίσουν μία από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία τους με το τελικό σκορ να γράφει 86-54.
Keywords
Τυχαία Θέματα