Κορυφώνεται ο «Ζήνωνας» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών με τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα θύματα την φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής

Τελευταία ημέρα της πολύ σημαντικής κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας η Κυριακή (19/11), με βροχές από τις πρωινές ώρες κυρίως σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, από τη διέλευση του «Ζήνωνα» ο οποίος μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσει την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες και στη συνέχεια τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και περιοχές της Θράκης. Βροχές αναμένονται από το μεσημέρι στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της

Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σχεδόν σε όλη την επικράτεια αναμένεται να εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Ο παρακάτω χάρτης παρουσιάζει τις βροχές που προβλέπονται το μεσημέρι της Κυριακής στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα Κυριακή θα επηρεαστούν περισσότερο τις πρώτες πρωινές ώρες η δυτική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου, ενώ το απόγευμα η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, η Εύβοια και πιθανών η Πιερία και η Χαλκιδική. Κατά διαστήματα η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής

Στο χάρτη που ακολουθεί δίνονται οι θέσεις όπου εντοπίστηκαν τα θύματα σύμφωνα με τις αναφορές στα ΜΜΕ (κόκκινοι κύκλοι). Στον ίδιο χάρτη με μπλέ γραμμές απεικονίζονται οι περιοχές που λόγω αναγλύφου συγκεντρώνονται τα επιφανειακά νερά. Όπως φαίνεται στο χάρτη τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται κατά μήκος των γραμμών ρύσεων των υδάτων. Παρότι δεν είναι γνωστή η κατάσταση των ρεμάτων της περιοχής, θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσον υπήρχε δυνατότητα ή εμποδισμός λόγω παρεμβάσεων της ροής των ομβρίων.

Σημειώνεται ότι η πλημμύρα της Τετάρτης στη Δυτική Αττική με 19 νεκρούς είναι η τρίτη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες στην Αττική (όσον αφορά στα θύματα), ύστερα από την μεγάλη πλημμύρα στα Δυτικά Προάστια στις 5-6/11/1961 και στην ίδια περιοχή στις 02-03/11/1977.

Την Δευτέρα, θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα γίνουν αισθητά στα Δυτικά, τα Βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Νεφώσεις με βροχές στα Δωδεκάνησα με ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου, την Μακεδονίας και της Θράκης. Βαθμιαία εξασθένηση του φαινομένου αναμένεται από το μεσημέρι από τα Δυτικά. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 εως 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.

Με πληροφορίες από ΕΜΥ και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το άρθρο Κορυφώνεται ο «Ζήνωνας» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών με τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα θύματα την φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα