Κόντρα Ερντογάν και με τον Τσίπρα για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τους πραξικοπηματίες (συνεχής ενημέρωση)

new247:Επιμένει στις προκλήσεις ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Συνθήκη της Λωζάνης, Κυπριακό, τζαμί στην Αθήνα και οι πραξικοπηματίες, τα θέματα που σχολιάστηκαν περισσότερο.

Τσίπρας:
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας, μια περίοδο κρίσης στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, με προκλήσεις στην Ασφάλεια και την προσφυγική κρίση. Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό μόνο με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές

Δίκαιο αλλά και στον θεμέλιο λίθο που είναι η Συνθήκη της Λωζάνης. Οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις αλλά κυρίως για τους πιλότους μας. Δεν συνάδει με το καλό κλίμα το γεγονός ότι εν έτει 2017 επικρέμεται από πάνω μας η έννοια του casus beli.
Πάγιες είναι οι θέσεις μας για ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατίας χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα. Ελπίζουμε η Τουρκία να κινηθεί έτσι για να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν. Μιλήσαμε για την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό. Μια δύσκολη συμφωνία που έχει όμως οδηγήσει σε δραστική μείωση των ροών και των θανάτων στο Αιγαίο»

Ερντογάν:

«Το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας, που θεσπίστηκε επί δικής μου προεδρίας κι ελπίζουμε σύντομα να γίνει στη Θεσσαλονίκη το 5ο συνέδριο.Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 2,6 δις. δολάρια, που είναι μια υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να θέσουμε μεγαλύτερους στόχους.
Μιλήσαμε και για την ταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, αλλά και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης. Συζητήσαμε και το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, μια χώρα που έχει καταργήσει την θανατική ποινή, και δεν γίνονται βασανιστήρια. Πιστεύω η Ελληνική Δικαιοσύνη θα εισακούσει την έκκληση μας για έκδοσή τους. Δεν εποφθαλμιούμε στα εδάφη καμίας χώρας.Θέλουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Οι Ελληνοκύπριοι αποχώρησαν από τις συνομιλίες. Εδώ είναι οι ΥΠΕΞ και ήταν παρόντες εκεί, μπορούν να σας πουν τι συνέβη. Συζητήσαμε τα θέματα του Αιγαίου τα οποία μπορούν να λυθούν με τις διαπραγματευτικές συνομιλίες που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να κοιτάμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού. Δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν, στα λάθη και τα σφάλματα»

Τσίπρας:

«Είμαι 43 ετών. To Κυπριακό είναι ανοιχτό όλα αυτά τα χρόνια. Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει σαν θέμα γιατί στην Κύπρο έγινε μια παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της.
Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκεία»

Ερντογάν:

» Ο κ.Τσίπρας, λόγω και του νεαρού της ηλικίας του, εξανίσταται για τη διάρκεια της εκκρεμότητας για το Κυπριακό. Και οι δύο πλευρές έχουν στρατούς στο νησί. Αν είχε επιλεγεί η λύση Ανάν δεν θα υπήρχε αυτό».

Τσίπρας:

«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός,δεν μπορούν παρά να στηρίζουν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ως κράτος δικαίου, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι Τούρκοι πραξικοπηματίες που έχουν προσφύγει στην Ελλάδα, θα έχουν μια δίκαιη δίκη»

Το άρθρο Κόντρα Ερντογάν και με τον Τσίπρα για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τους πραξικοπηματίες (συνεχής ενημέρωση) δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα