Η ζωή του αληθινού ελέφαντα Τζάμπο και ο τραγικός του θάνατος όταν συγκρούστηκε με τρένο. Μεγάλωσε σε ζωολογικούς κήπους και έγινε το διασημότερο ζώο του 19ου αιώνα

Λέγεται ότι ήταν πηγή έμπνευσης για το παιδικό βιβλίο της Έλεν Άμπερσον και του Άρολντ Περλ με τίτλο «Ντάμπο, ο ιπτάμενος ελέφαντας».
Ονομαζόταν Τζάμπο και ήταν το πιο διάσημο ζώο του περασμένου αιώνα. Εκατομμύρια επισκέπτες είδαν από κοντά τον γιγαντιαίο ελέφαντα, ο οποίος έζησε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.

‘Ελεγαν ότι ήταν ο μεγαλύτερος ελέφαντας στον κόσμο και γράφτηκαν πολλά βιβλία για τη ζωή του.
Αιχμαλωτίστηκε σε μικρή ηλικία, έγινε έκθεμα σε ζωολογικό κήπο και είχε τραγικό τέλος.

Είχε γεννηθεί το 1860 στα σύνορα του Σουδάν και της Αιθιοπίας. Όταν ήταν

δύο χρόνων κυνηγοί σκότωσαν τη μητέρα του και ο Τζάμπο αιχμαλωτίστηκε. Στη συνέχεια τον πούλησαν σε έναν ιταλό ζωέμπορα , ονόματι Λορέντζο Καζανόβα, ο οποίος εμπορευόταν στην Ευρώπη ζώα από την Αφρική. Έως τα πέντε του χρόνια έζησε σε έναν ζωολογικό κήπο στο Παρίσι, όπου τον ονόμασαν Τζάμπο, επειδή ήταν μεγαλόσωμος.

Τότε, ακόμη τα αφρικανικά ζώα ήταν άγνωστα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι συνέρρεαν στους ζωολογικούς κήπους για να τα δουν από κοντά.
Οι ελέφαντες της Αφρικής ήταν μεγαλύτεροι από της Ασίας και πιο περιζήτητοι. Λίγο αργότερα, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και τον πήρε υπό την προστασία του ο 30χρονος Μάθιου Σκοτ, με τον οποίο απέκτησε έναν ισχυρό δεσμό.
Ο Σκοτ του έδινε να πιει ουίσκι και μπύρα και κοιμόταν μαζί του για να μη νοιώθει μόνος του. Σε λίγο καιρό ο Τζάμπο είχε ύψος 1,5 μέτρα και ζύγιζε πέντε τόνους. Ο Σκοτ οργάνωσε βόλτες με τον ελέφαντα για παιδιά, τα οποία τον επισκέπτονταν και ανέβαιναν στην πλάτη του. Ανάμεσα τους και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Θεόδωρος Ρούσβελτ, που ως παιδιά είχαν επισκεφθεί τον Τζάμπο, στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.

Ωστόσο, ο Τζάμπο ήταν δυστυχισμένος. Χτυπούσε με δύναμη πάνω στους τοίχους του κλουβιού του και διέλυσε τους χαυλιόδοντές του. Οι φύλακες πίστευαν ότι αγρίευε και φοβόντουσαν ότι πλέον ήταν απειλή για τους ανθρώπους. O επικεφαλής του ζωολογικού κήπου πρότεινε να τον πυροβολήσουν. Για καλή του τύχη, το τσίρκο Barnum & Bailey πρότεινε να τον αγοράσει για 2.000 δολάρια.

Χιλιάδες Λονδρέζοι ήταν αντίθετοι με την απόφαση του Ζωολογικού Κήπου και έστελναν γράμματα στη Βασίλισσα Βικτώρια να εμποδίσει την πώληση του Τζάμπο. Ωστόσο, η συμφωνία είχε κλείσει και παρά τις αντιρρήσεις τους, το τσίρκο απέκτησε τον ελέφαντα και προσέλαβε τον Σκοτ για να τον προσέχει.

Τον μετέφεραν στη Νέα Υόρκη με πλοίο και επειδή το ταξίδι του προκάλεσε ναυτία, του έδιναν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ για να ηρεμήσει. Στη συνέχεια τον παρουσίαζαν ως τον μεγαλύτερο ελέφαντα στον κόσμο με ύψος 4 μέτρα, στο Madison Square Gardens στο Μανχάταν. Πράγματι ο Τζάμπο ήταν μεγάλος για την ηλικία του και θα ψήλωνε περισσότερο, καθώς οι ελέφαντες αναπτύσσονται μέχρι τα 40 τους χρόνια. Σε τρεις εβδομάδες περισσότεροι από 30,000 άνθρωποι τον είδαν από κοντά και το τσίρκο έβγαλε τα χρήματα που είχε δαπανήσει για να τον αποκτήσει.

Ο Τζάμπο νεκρός

Μάλιστα, ήταν ένας από τους 21 ελέφαντες που διέσχισαν τη γέφυρα του Μπρούκλιν το 1884. Μέχρι τα 24 του χρόνια, ο Τζάμπο ήταν το πιο κερδοφόρο έκθεμα του τσίρκου.

Ο θάνατος του Τζάμπο

Το 1885 το τσίρκο έκανε περιοδεία στη Βόρεια Αμερική και τα ζώα εμφανίστηκαν στο Οντάριο. Τότε, μετά την παράσταση, τα ζώα επέστρεφαν στο βαγόνι τους.
Για να φτάσουν εκεί έπρεπε να διασχίσουν μερικά μέτρα από τις ράγες του τρένου.
Καθώς ο Τζάμπο βάδιζε στον σιδηρόδρομο, ένα τρένο εμφανίστηκε από του πουθενά και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω του, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τον κόσμο.

Εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής έγραψαν για το ξαφνικό τέλος του διασημότερου ζώου της εποχής.
Μάλιστα, το τσίρκο Barnum & Bailey βρήκε νέο τρόπο για να επωφεληθεί από τον θάνατό του. Εφόσον δεν μπορούσαν να εκθέτουν το ζώο ξεκίνησαν να εκθέτουν τον σκελετό του! Είχε ύψος 3,23 μέτρα.
Αργότερα, τον δώρισαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων η άγρια συμπεριφορά του οφειλόταν στους τρομερούς πονόδοντους από τους οποίους υπέφερε το ζώο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Διαβάστε επίσης: «Ντάμπο το ελεφαντάκι». Το θηλαστικό που θα γινόταν εξώφυλλο στο ΤΙΜΕ, αν δεν γινόταν η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Απέφερε κέρδη 2,5 εκατομμυρίων

Το άρθρο Η ζωή του αληθινού ελέφαντα Τζάμπο και ο τραγικός του θάνατος όταν συγκρούστηκε με τρένο. Μεγάλωσε σε ζωολογικούς κήπους και έγινε το διασημότερο ζώο του 19ου αιώνα δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα