Τι αλλάζει η Τουρκία στη συμφωνία για τους S-400 για να παρακάμψει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Με αλλαγή του συστήματος αναγνώρισης φίλιου-εχθρικού αεροσκάφους Identification Friend-or-Foe (IFF) των S-400 θα επιδιώξει η Αγκυρα να ”καλμάρει” τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να μην συνεχίσουν να αντιδρούν – και μάλιστα έντονα- στην απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων.

Παράλληλα δεν

θα ενσωματώσει τους S-400 στο ενιαίο με το ΝΑΤΟ,αντιαεροπορικό της σύστημα.

Τι ειπε ο Τούρκος Υπουργός

Το τεχνικό σχέδιο που θα εμφανίσει η Τουρκία προσδιόρισε με μια σχετική αναφορά από το Λονδίνο ο υπουργός Άμυνας κ. Νουρετίν Τζανίκλι λέγοντας αρχικά ότι το πυραυλικό σύστημα S-400 θα παραδοθεί στην Τουρκία το 2019. Και ο κ. Τζανίκλι – ο οποίος συνοδεύει τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Βρετανία- συνέχισε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων : «Δεν υπάρχει πρόβλημα. Η υπόθεση αυτή έχει τελειώσει. Το είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο χρήσης. Θα αλλάξει και το σύστημα αναγνώρισης φίλιου/εχθρού. Συνεπώς δεν θα αποτελεί απειλή για τα ΝΑΤΟϊκά στοιχεία. Δεν θα είναι ενσωματωμένα στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αποτελεί απειλή», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Νουρετίν Τζανίκλι.

Βέβαια για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ο τσαμπουκάς της Άγκυρας με τους S-400 δεν είναι ίδια περίπτωση με τους S-300 της Ελλάδας, η οποία προχώρησε σε παρόμοια κίνηση και δεν ενσωμάτωσε ποτέ τους ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικους πυραύλους στο ενιαίο, αυτοματοποιημένο, σύστημα αεράμυνας- κατ’ απαίτηση της Συμμαχίας φυσικά. Το έκανε όμως για τους πολύ μικρότερου βεληνεκούς TOR M1 χρησιμοποιώντας ειδικό κιτ για το οποίο υπήρξε ειδική κοινή λύση τεχνολογικής φύσεως ( πατέντα Αθήνας -ΝΑΤΟ).

Θα το δεχθούν οι Ρώσοι;

Όσον αφορά τους S-400, τεχνικοί και εμπειρογνώμονες στους οποίους απευθυνθηκαμε, μας είπαν ότι για να ισχύσουν αυτοί οι περιορισμοί έτσι όπως ακούγονται, θα πρέπει ίσως να ”μπει χέρι” από ΝΑΤΟικούς σε ευαίσθητα σημεία τους – κάτι που ενδεχομένως να μην αποδεχθούν οι Ρώσοι…

Οι πύραυλοι στην Ελλάδα κατέληξαν μέσω Κύπρου- και οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν μετά το βέτο που έβαλαν στην Κύπρο ( κατ απαίτηση της Άγκυρας) να πουν έντονα το ”όχι” και στην εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Τώρα με την Τουρκία έχουν να κανουν με απευθείας αγορά από την Ρωσία παρά τις ”συστάσεις” και με περιστατικό που έρχεται αθροιζόμενο σε σειρά άλλων αντι-δυτικών και αντι-αμερικανικών κινήσεων… Ήδη έχει υπάρξει αυστηρή προειδοποίηση από τις ΗΠΑ ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε ολοκλήρωση της παραγγελίας με παραλαβές S-400, τότε δεν θα παραλάβει τα μαχητικά F-35.

Συγκεκριμένα μιλώντας τις προάλλες στην αμερικανική εφημεριδα ”Defense News”, η κ. Χάιντι Γκράντ, Αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) δήλωσε πως οι ΗΠΑ ίσως μελετήσει ανάλογη κίνηση στο θέμα της απόκτησης και χρήσης των μαχητικών F-35 από την Τουρκία.

Η κ. Γκραντ, χωρίς να διευκρινίζει τα επόμενα βήματα που οι ΗΠΑ σκέφτονται να λάβουν, δήλωσε : ”Ως κύριος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, δεν το έχουμε δει ακόμα. Θα αρχίσουμε να το βλέπουμε αν προχωρήσουν σε αυτό πως μπορούμε να λειτουργήσουμε από κοινού στο μέλλον. Για τώρα μπορώ να πω πως η πολιτική μας δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε με αυτό το σύστημα”. Δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες σχετικά με την χρήση από την Τουρκία των F-35 μαζί με τους ρωσικούς S-400.”Είναι μια σημαντική ανησυχία όχι μόνο για τις ΗΠΑ, επειδή χρειάζεται να προστατέψουμε την τεχνολογία αυτή της 5ης Γενιάς”, αλλά για ”όλους τους εταίρους μας και συμμάχους μας που έχουν αποκτήσει ήδη το F-35”.

Ακόμα ανώτατος αξιωματικός της αμερικανικής αεροπορίας δήλωσε , σύμφωνα με την τουρκική εφημεριδα Daily Sabah,ότι η πρόσβαση της Τουρκίας σε τεχνολογίες του ΝΑΤΟ θα περιοριστεί εάν αποκτήσει τους ρωσικού S-400 καθώς το σύστημά του δεν συνεργάζεται με τους ρωσικούς πυραύλους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι το ζήτημα ακόμα παίζεται.

Πως μπήκαν στο στόχαστρο οι ελληνικοί S-300

Αξίζει εδώ να αναφερθούν πληροφορίες που είχε δημοσιοποιήσει προ περίπου 5ετίας το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων Stratfor (η ”ιδιωτική,σκιώδης CIA”, όπως την λένε αρκετοι) ότι σύμφωνα με πηγή του η Τουρκία έχει κατορθώσει να “σπάσει” τους απόρρητους κωδικούς λειτουργίας των ελληνικών S-300. Το θέμα – και τις ελληνικές κινήσεις προστασίας – είχε αναδείξει τότε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Λουκά Δημάκα στα ΝΕΑ .

Έγραφε λοιπόν τότε (22/09/2012), αρχίζοντας από το ιστορικό των βολών,:

Οι λόγοι του μέχρι τώρα τρεναρίσματος είναι τόσο πολλοί και ποικίλοι που συγκροτούν επιτομή πλήρους σύγχρονης διπλωματικοκατασκοπευτικής και τεχνικοστρατιωτικής υπόθεσης! Και αυτό γιατί στη σκιά των S-300 απειλήθηκε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, εκδηλώθηκαν πολύπλευροι αμερικανικοί και βρετανικοί διπλωματικοί εκβιασμοί και πιέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, επιχειρήθηκαν (και έγιναν) κατασκοπευτικές αποστολές για τους πολυπόθητους κρυφούς κωδικούς λειτουργίας τους ή τη θέση τους, ανεβοκατέβηκαν καριέρες διπλωματών και πολιτικών, κόμματα αναταράχτηκαν, αποκαλύφθηκε η δυσκολία εμπορικής προσαρμογής των Ρώσων στα δεδομένα της Δύσης – και τελειωμό δεν έχει…

>>Τώρα (σ.σ. 2012) όλα δείχνουν ότι αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα τηρηθεί. Για τη 12ετή καθυστέρηση της βολής φταίνε και οι δύο πλευρές: Και κάποιοι στην Ελλάδα έδειχναν απαράδεκτη «αυτοσυγκράτηση» μήπως δήθεν ενοχληθούν οι ΗΠΑ, και οι Ρώσοι επιβεβαίωναν τη ράθυμη γραφειοκρατία τους>> ( Σ.σ.έγινε τελικά στις 13/12/2013).

Το ”σπάσιμο”(?) των κωδικών και το ελληνικό φάρμακο! Και αφου ο συντάκτης αναφέρει τα βασικά σημεία της πονεμένης ιστορίας απόκτησης και άφιξης στην Κρήτη των S-300 ( όλο το άρθρο εδώ: http://www.tanea.gr/news/greece/article/4754106/?iid=2), συνεχίζει με το πως μπήκαν στο στόχαστρο των Τούρκων οι απόρρητοι κωδικοί του συστήματος και με υπονοούμενα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει θωρακίσει το σύστημα:

>>Τους S-300 φοβούνται «εχθροί και φίλοι»: Η Αγκυρα λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων τους προσπαθεί συνεχώς να υποκλέψει τη θέση τους και την ηλεκτρονική ταυτότητα με κατασκοπευτικές αποστολές – μία οδήγησε στη σύγκρουση των F-16 και στον θάνατο του Ηλιάκη. Η άλλη προσπάθεια είναι να πάρει τους κωδικούς που κάνουν ευάλωτο το S-300 από άλλη χώρα. Όπως προκύπτει από τηλεγράφημα που δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wiikileaks, η αναλύτρια Ρ. Μπάλα της Stratfor, της «ιδιωτικής, σκιώδους CIA», υποστηρίζει ότι το 1999 μια πηγή της ανέφερε ότι η Τουρκία έχει καταφέρει να σπάσει τους κωδικούς των ελληνικών S-300. Οι κατασκοπευτικές ιστορίες για τα (ελληνικά ή ξένα, ρωσικά S-300 και TOR-M1 είναι άπειρες). Είτε είναι αλήθεια, είτε ψέματα, Έλληνες σαΐνια των ηλεκτρονικών φέρεται να άλλαξαν εκ βάθρων την ηλεκτρονική ταυτότητα και άλλα μυστικά των S-300 με ιδιοφυή πατέντα, η οποία μάλιστα ισχυρίζονται ότι μετατρέπει το παλιό ίχνος σε παγίδα για όποιον νομίζει ότι το έχει…>>Από την πλευρά τους το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν μας αφήνουν να διασυνδέσουμε το ρωσικό όπλο με το υπόλοιπο αντιαεροπορικό σύστημα που έχει δυτικούς κωδικούς και δικλίδες. Και αυτό διότι φοβούνται πως οποιαδήποτε επαφή (διασύνδεση) θα πρόδιδε μυστικά στους Ρώσους…>>.

The post Τι αλλάζει η Τουρκία στη συμφωνία για τους S-400 για να παρακάμψει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα