Στη 13η θέση της ΕΕ στο ερευνητικό έργο η Ελλάδα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για το ελληνικό ερευνητικό έργο, καθώς η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλή θέση και να είναι 13η, ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές χώρες.

Αυτό επισήμανε η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας Ματρώνα Κυπριανίδου, παρουσιάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Δουλεύουμε

πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη της δημόσιας και της ιδιωτικής έρευνας καθώς και την ενίσχυση του ερευνητικού προσωπικού, με στόχο μια μακρόπνοη δίκαιη ερευνητική ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο. Οικοδομούμε ένα αξιόπιστο σχέδιο δράσεων, ενώ πάνω από 4.500 Έλληνες επιστήμονες αλλά και ξένοι, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ερευνών, βοηθώντας πολλές φορές και αφιλοκερδώς στις νέες έρευνες», υπογράμμισε η κ. Κυπριανίδου.

Όπως είπε η ίδια, «στην καρδιά των δραστηριοτήτων της Γενικής Γραμματείας είναι η εξασφάλιση της ερευνητικής συνέχειας» και «γι΄ αυτό και για εμάς είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε την παραγωγή και διάχυση της νέας γνώσης, συντονίζοντας και χρηματοδοτώντας τις ερευνητικές ομάδες, ευρωπαϊκές και ελληνικές».

Τόνισε ακόμα την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου, σημειώνοντας ότι βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο, ενώ επισήμανε ότι το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, και αφορά στα κριτήρια καινοτομίας για τις επιχειρήσεις, θα ανοίξει δρόμους για νέα θεματικά πεδία.

Μίλησε ακόμα για συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, ανέφερε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τους μεταδιδάκτορες και προσέθεσε ότι παράλληλα είναι ενεργές οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις προσλήψεις 500 καθηγητών στα ΑΕΙ.

Η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα «τη φυγή του εξαίρετου επιστημονικού δυναμικού της χώρας», σημειώνοντας ότι «χώρες με υψηλό ΑΕΠ έχουν επιθετική πολιτική στην έρευνα με υψηλές αμοιβές», και συμπλήρωσε ότι «προσπαθούμε να το φρενάρουμε δημιουργώντας ευκαιρίες καριέρας και απασχόλησης». Πάντως, έκανε λόγο για «τεράστιο μύθο γύρω από τα νούμερα της μετανάστευσης των brand name».

The post Στη 13η θέση της ΕΕ στο ερευνητικό έργο η Ελλάδα appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα