Πως θα μπορούσε να καθυστερήσει η παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Η επικείμενη πώληση F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ίσως δείχνει πως η Τουρκία θα καθυστερήσει να παραλάβει τα δικά της αεροσκάφη, αν επιμείνει στο “ρωσικό άνοιγμα”. Όπως έγινε γνωστό η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Έλεν Λορντ, δήλωσε στο περιθώριο της έκθεσης Dubai Airshow πως για να εγκριθεί η πώληση των F-35 θα πρέπει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να συμφωνήσουν στην προστασία της ευαίσθητης τεχνολογίας του μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 ακόμη Αμερικανοί Γερουσιαστές έχουν ζητήσει δημοσίως να ματαιωθεί η πώληση F-35 στην Τουρκία για τον ίδιο ακριβώς λόγο! Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές είχαν υποστηρίξει ότι δεν μπορεί ένα αεροσκάφος τόσο υψηλής τεχνολογίας να περάσει στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν που εκείνη την εποχή ήταν”ύποπτο” για συνεργασία με την Τεχεράνη.

Τώρα το ζήτημα επανέρχεται με αφορμή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ισραήλ που είναι σήμερα ο αποκλειστικός διαχειριστής του Joint Strike Fighter στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εκφράζει προφανώς τις ανησυχίες του.

Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση της Τουρκίας, αν η Άγκυρα επιμείνει να “παίζει” με τη Μόσχα.

Σ΄ ότι αφορά στην περίπτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είπε στο Ντουμπάι πως προς το παρόν, το Πεντάγωνο επικεντρώνεται στη συνέχιση της αναβάθμισης του στόλου των F-16 των ΗΑΕ από την Lockheed Martin.

Η Lockheed και τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν σύμβαση αναβάθμισης 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα F-16 .

The post Πως θα μπορούσε να καθυστερήσει η παράδοση των F-35 στην Τουρκία appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα