Ο Κικίλιας στις ΗΠΑ: Ποιους είδε σε Λευκό Οίκο και Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Βασίλης Κικίλιας, με την ιδιότητα του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε στο State Department με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Jonathan Cohen. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Cohen

τόνισε ότι οι διακρατικές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρές και ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραδοσιακά και διαχρονικά ισχυρές και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας γιατί, όπως επισήμανε, χωρίς ασφάλεια δε μπορούν να υπάρχουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16. Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η Ν.Δ θεωρεί την αναβάθμιση των F-16 επιβεβλημένη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει με διαφάνεια, αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Επίσης, ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Προέδρου Trump για θέματα τεχνολογίας, Michael Kratsios. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, ο κ. Kratsios ενημέρωσε τον κ. Κικίλια για τη έμφαση που δίνει η διακυβέρνηση Τραμπ στην έρευνα και την τεχνολογία, για τη θωράκιση των ΗΠΑ από κυβερνοεπιθέσεις αλλά και την πρωτοπορία της στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του 3D printing και των drones. Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και ενημέρωσε τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα ασφάλειας, άμυνας, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας.

Στον Λευκό Οίκο ο Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε και με τη σύμβουλο του Αντιπροέδρου Pence για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας Molly Montgomery και τον Alton Buland από το National Security Council. Οι δύο αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. για τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. Ο κ. Κικίλιας έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας και ενημερώθηκε ότι ο Αντιπρόεδρος Pence ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του προσεχούς έτους.

The post Ο Κικίλιας στις ΗΠΑ: Ποιους είδε σε Λευκό Οίκο και Στέϊτ Ντιπάρτμεντ appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα