Τρίτη αξιολόγηση – Δύο «κλειδιά» για γρήγορη ολοκλήρωση

Λίγες ημέρες απομένουν για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα (σ.σ. το διάστημα από 27 μέχρι 29 Νοεμβρίου) και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να βρει τα δύο «κλειδιά» για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το μήνυμα που στέλνει η τρόικα στις τηλεδιασκέψεις που λαμβάνουν χώρα.

Ο λόγος για την άμεση έναρξη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως σημειώνουν οικονομική

αναλυτές, η μείωση της έκθεσης των τραπεζών σε «κόκκινα» δάνεια θα επηρεάσει θετικά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την αύξηση της χορήγησης νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία. Την ίδια ώρα, οι δανειστές φαίνεται να αποδέχονται σιωπηρά την αναβολή της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για το 2018 αφού το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να προλαβαίνει να ολοκληρώσει την διαδικασία μέχρι και το τέλος του 2017.

Να θυμίσουμε, ότι μόλις πρόσφατα το ΥΠΟΙΚ συνέστησε τις 75 τοπικές επιτροπές και την επιτροπή εποπτείας για την εξίσωση αντικειμενικών με τις εμπορικές αλλά δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως το Δεκέμβριο. Αυτό καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστες βάσεις δεδομένων για τον ορισμό των εμπορικών τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Πίστη για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, πάντως, κυβέρνηση και δανειστές θεωρούν εφικτή μία τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement) μέχρι και το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου με προοπτική την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση μια δόσης άνω των 10 δισ. ευρώ στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Ιανουαρίου. Στα θετικά των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται από απόσταση είναι ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο και είναι έτοιμοι να κλείσουν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 χωρίς να ανοίξουν συζήτηση για νέα μέτρα.

Τέλος, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για το κοινωνικό μέρισμα, η κυβέρνηση αναφέρει ότι η τρόικα άναψε και θεσμικά το «πράσινο φως» για τη διανομή του 1,4 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα