Στα χέρια του Τσιρώνη η επιβίωση της καθαρόαιμης κυνοφιλίας

19:27 8/12/2017 - Πηγή: iApopsi

Να διορθώσει τα κακώς κείμενα δεκαετιών των προκατόχων του καλείται ο Γιάννης Τσιρώνης. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να τροποποιήσει τον νόμο περί δεσποζομένων και αδεσπότων ζώων, ώστε να αντιμετωπίσει τις αβλεψίες εκείνων που ασχολήθηκαν εντελώς επιδερμικά με το θέμα. Και μεταξύ πολλών άλλων να θέσει κανόνες στο θέμα της ερασιτεχνικής εκτροφής.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Όλοι οι νόμοι που αφορούν την ερασιτεχνική εκτροφή στην χώρα, συμπεριλαμβανομένου του 2012 που τροποποιήθηκε το 2014, είχαν ένα κενό: ποτέ δεν εκδόθηκε η απαραίτητη υπουργική απόφαση που

προβλεπόταν. Αυτό είχε ως συνέπεια όλοι οι ερασιτέχνες εκτροφείς να είναι επί της ουσίας παράνομοι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, από την μεταπολίτευση και μετά.

Το γιατί είναι κοινό μυστικό: στα υπόγεια του υπουργείου στην πλατεία Βάθη, κυρίαρχο ρόλο είχαν συμφέροντα ενδεδυμένα χιτώνα φιλοζωίας, αλλά επί της ουσίας άκρως εμπορικά. Η νομιμοποίηση των εκτροφέων θα τους χάλαγε την δουλειά. Αυτά τα συμφέροντα λοιπόν ασκούσαν πιέσεις σε μια σειρά από υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε το θέμα να μην φτάσει ποτέ εκεί που πρέπει.

Η καθαρόαιμη κυνοφιλία απείχε από τις όποιες συζητήσεις άλλοτε διά του αποκλεισμού και άλλοτε με ευθύνη της. Από την χαμένη μάχη λοιπόν του 2012 για την καθαρόαιμη κυνοφιλία, η οποία ήττα έχει και μάνα και πατέρα, φτάνουμε αισίως στο 2017 όπου κάποιοι έχουν πείσει παράγοντες του υπουργείου ότι οι εκτροφείς καθαρόαιμων φυλών πλουτίζουν. Μοναδική αχτίδα ελπίδας ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος λέγεται πως απέχει παρασάγγας από τους προκατόχους του και –όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τις επόμενες μέρες στο περιοδικό «GoPet»– επιθυμεί να κλείσει προς όφελος των ζώων το κεφάλαιο αυτό.

Στην συνέντευξη αυτή που η «Α» έχει στην διάθεσή της, ο υπουργός μεταφέροντας τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι δήμοι αναφέρεται σε αύξηση της επικινδυνότητας λόγω αδεσπότων. «Λόγω της κρίσης πολλά ζώα εγκαταλείφθηκαν και έχει δημιουργηθεί μια κατηγορία ημιδεσποζόμενων που ταΐζονται από τα αποφάγια χωρίς όμως να το έχει κάποιος υπό την ευθύνη του. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για κάποιον να κάνει την φιλοζωία του σε βάρος όμως της κοινωνίας», σημειώνει. «Το πρόβλημα ξεκινά δυστυχώς από τα δεσποζόμενα που εγκαταλείπονται», συμπληρώνει, ενώ επικαλείται στοιχεία από νοσοκομεία που δείχνουν αύξηση των επιθέσεων σε πολίτες. Στο περιοδικό αναλύει και τις αρχικές του σκέψεις, οι οποίες προβλέπουν ένα τέλος επί των αστείρωτων σκύλων εξηγώντας πώς και υπό ποιους όρους θα μπορούσε αυτό να γίνει.

Στοχευμένη επίθεση

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο υπουργός δέχεται στοχευμένη επίθεση από τα συμφέροντα που μέχρι τώρα είχαν κυρίαρχο λόγο στις αποφάσεις όσων θήτευσαν στο υπουργείο αυτό, αλλά πλέον έχουν θεσμικά αποκλειστεί από τις συζητήσεις μιας και η επιτροπή που έχει δημιουργηθεί καλύπτει επί της ουσίας κάθε δραστηριότητα. Με εξαίρεση αυτή της καθαρόαιμης κυνοφιλίας! Στην απόφαση της 16ης Οκτωβρίου 2017 με αριθμό πρωτοκόλλου 132/108716 αναφέρεται ότι η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους:

α) Γεωργία Δαμιανάκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ3 Κτηνιατρικού με βαθμό Β΄ του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Δ/νσης Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως Πρόεδρο, με αναπληρώτρια την Αναστασία Αρβανίτη, υπάλληλο του ιδίου κλάδου και Τμήματος με βαθμό Α΄.

β) Ανδρομάχη Μιχαλοπούλου, συνεργάτιδα στο γραφείο του Aναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

γ) Αικατερίνη Πάσσα, συνεργάτιδα στο γραφείο του Aναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

δ) Σάββα Χιονίδη, δήμαρχο Κατερίνης και πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας εκπρόσωπο αυτής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Βασίλειο Ντάκουρη, προϊστάμενο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Φυλής, επίσης εκπρόσωπο της ίδιας Ένωσης.

ε) Αναστάσιο Κανούρη, Κτηνίατρο και Πρόεδρο του Παραρτήματος του Π.Κ.Σ. Αττικής και Νήσων, εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

στ) Ιωάννη Δημητράκη, νομικό, συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

Σημειώνεται δε πως την Ομάδα Εργασίας θα συνεπικουρούν στο έργο της, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι άλλων υπηρεσιών και φορέων, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ, ΟΠΩΣ Ο ΜΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Το κομμάτι όμως της καθαρόαιμης κυνοφιλίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, μιας και χάρη στους ερασιτέχνες εκτροφείς επιτυγχάνεται η διατήρηση των φυλών στην χώρα μας αλλά και η διαιώνιση αρχαίων ελληνικών φυλών, όπως π.χ. ο Μολοσσός της Ηπείρου.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο οι χομπίστες εκτροφείς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυνοφιλίας και της εκτροφής αφού το πλήθος των καθαρόαιμων φυλών (περισσότερες από 300) δεν επιτρέπει την επαγγελματική ενασχόληση με κάθε φυλή. Έτσι εκτός από λίγες φυλές που θεωρούνται περισσότερο εμπορικές η πλειοψηφία εκτρέφεται και βελτιώνεται μόνο από χομπίστες εκτροφείς που λατρεύουν την φυλή τους, πραγματοποιούν γέννες υψηλού επιπέδου. Αν δεν υπήρχαν οι ερασιτέχνες εκτροφείς τότε εκατοντάδες φυλές θα κινδύνευαν με εξαφάνιση αφού η εκτροφή τους δεν δικαιολογεί επαγγελματική ενασχόληση», σημειώνει το ΔΣ του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων σε συνέντευξή του επίσης στο περιοδικό «GoPet», εξηγώντας την σημασία να προστατευθούν οι ερασιτέχνες.

Ο Μολοσσός της Ηπείρου, ελληνική φυλή που απειλείται ευθέως αν οι πληροφορίες για επιβολή φόρου επί των αστείρωτων σκύλων αποδειχθεί αληθινή
Keywords
Τυχαία Θέματα