Σημίτης: «”Όχι” στην εθνικολαϊκιστική νοοτροπία που θέλει περιορισμό της Ε.Ε.»

«Η αντίληψη πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση βαθμιαία θα εκπληρώνει τους στόχους που έχει ήδη προσδιορίσει και άρα πορευόμαστε εντός ενός προσυμφωνημένου πλαισίου, δεν είναι ορθή. Οριστικές λύσεις σε όλα τα θέματα δεν είναι δυνατές. Το περιβάλλον συνεχώς αλλάζει, απαιτούνται νέοι στόχοι και νέες προσπάθειες».

Με αυτά τα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην πορεία

της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στα Γιάννινα, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, ο κ. Σημίτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεδομένου, ότι στον σύγχρονο κόσμο αυτόνομες πολιτικές για κοινά προβλήματα δεν είναι πια δυνατές», απαιτείται ολοένα και στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, των προβλημάτων που προκαλούν οι κερδοσκοπικές τακτικές στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ως εκ τούτου, στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απομονωθεί «η εθνικολαϊκιστική νοοτροπία που υποστηρίζει τον περιορισμό της Ένωσης, σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο θεμάτων» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «η περαιτέρω ενοποίηση δεν θα αλλάξει μόνο τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στην προώθηση της ανάπτυξης, στη διεύρυνση της δημοκρατίας, στην ισχυροποίηση της διεθνούς θέσης της».

Keywords
Τυχαία Θέματα