Προϋπολογισμός 2018: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ ο στόχος

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,82% του ΑΕΠ και ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,5% του ΑΕΠ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 22 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών

θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συνεδριάσεις έως την εισαγωγή του στην Ολομέλεια, της οποίας η πρώτη συνεδρίαση ορίστηκε για την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Θα γίνουν συνολικά πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Σύμφωνα με σχετική διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών, αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν παρουσιάζει το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται κοινωνικό μέρισμα σε 1.459.834 νοικοκυριά, με μέσο ύψος του μερίσματος 483 ευρώ ανά νοικοκυριό. Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού.

Ρυθμός ανάπτυξης 1,6% του ΑΕΠ για το 2017

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ (μνημονιακός στόχος ήταν το 1,75%), έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ. Πάντα σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ καθοριστικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Τον κρατικό Προϋπολογισμό κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και τον παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο οποίος παραλαμβάνοντας το «στικάκι» ευχήθηκε «οι επόμενοι Προϋπολογισμοί να είναι καλύτεροι».

Keywords
Τυχαία Θέματα