Οι πυλώνες του σχεδίου της Φώφης

Οι εκλογές για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς αποφεύχθηκε ένα πιθανό φιάσκο, όπως συνέβη με τις εσωκομματικές διαδικασίες στη Ν.Δ. ενώ και η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί μία τεράστια προίκα για το χώρο και ειδικά για την κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία πανηγυρικά εξελέγη νέα πρόεδρος.

Όλων το βλέμμα είναι στην επόμενη ημέρα

και οι συμμετέχοντες πέραν της ενότητας αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας προέδρου. Οπότε το στοίχημα της κ. Γεννηματά περιγράφεται σε επτά βασικούς πυλώνες:

Η φυσιογνωμία και η οργανική δομή του νέου φορέα που θα αποφασιστεί στο Συνέδριο που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.Η διασφάλιση ενιαίας γραμμής παρά το πολυτασικό σχήμαΗ ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους υπολοίπους φορείς και πρόσωπα του εγχειρήματος (Ανδρουλάκη, Καμίνη, Θεοδωράκη).Το αρραγές μέτωπο έναντι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όπως ευαγγελίζεται η νέα επικεφαλής του.Η στάση του νέου φορέα στη Βουλή και κυρίως το ξεκαθάρισμα για τις μετεκλογικές συνεργασίες, δεδομένου ότι το 2018 πολλοί εκτιμούν ότι είναι εκλογικό έτος.Η αξιοποίηση της κινητοποίησης του συνόλου των 210.000 πολιτών του α’ γύρου που ξεπερνούν τα κομματικά όρια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ.Μένει να φανεί αν η κινητοποίηση των χιλιάδων ψηφοφόρων αποτυπωθεί αρχικά και στα δημοσκοπικά ποσοστά και ασφαλώς και στα εκλογικά ποσοστά του νέου φορέα.

Ο σχεδιασμός

Ήδη συνεργάτες της κ. Γεννηματά υποστηρίζουν ότι τα σχέδια για το πως θα κινηθεί ο νέος φορέας είναι έτοιμα και σιγά-σιγά θα ξεδιπλωθούν. Ήδη στο επιτελείο της μιλούν για ένα κόμμα που θα λειτουργεί θεσμικά, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους τους συνιδρυτές του, όπως αντιλαμβάνονται εκείνους που επέλεξαν να ψηφίσουν, συμμετέχοντας στη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του συνεδρίου, αναμένεται να εκλεγούν η Κεντρική Επιτροπή και ο Γραμματέας του νέου φορέα, ενώ αμέσως μετά, στις αρχές του ερχόμενου έτους αναμένεται να γίνουν οι εκλογές περιφερειακών και τοπικών οργάνων.

Σε κλειστές συσκέψεις με συνεργάτες της πριν ακόμα από την τελική εκλογή της χθες, η Φώφη Γεννηματά μιλούσε για ένα κόμμα με νέα δομή, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στο προγραμματικό πλαίσιο που θα καταθέσει ο νέος φορέας στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε κρίσιμα ζητήματα, δε, θα ζητείται η γνώμη των μελών του νέου φορέα, μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Την ίδια ώρα, στις θεσμοθετημένες λειτουργίες του νέου φορέα, θα περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες το ετήσιο πολιτικό συνέδριο που θα καθορίζει τις θέσεις του νέου φορέα, με δεσμευτικές για τα όργανα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα αποφάσεις. Θα έχει ακόμα, συγκεκριμένο μητρώο μελών που θα αποτελείται από όσους δήλωσαν «μέλη» του νέου φορέα στις εκλογές, με πρόβλεψη βεβαίως για νέες εγγραφές, αλλά και δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποθαρρύνονται πρακτικές του παρελθόντος, κατά τις οποίες κάποιοι έφερναν σωρηδόν τους φίλους τους, σε μία προσυνεδριακή διαδικασία, για να αλλοιώσουν το Σώμα του Συνεδρίου, όπως χαρακτηριστικά λένε στην Χαριλάου Τρικούπη. Η επικεφαλής πλέον του νέου φορέα, εξάλλου, δηλώνει αποφασισμένη να συγκρουστεί με κάθε αντίληψη μηχανισμών. Αντίθετα, θα σεβαστεί, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες της όλους τους συνυποψηφίους της σε αυτή την ενδοπαραταξιακή μάχη, καθώς θεωρεί ότι συνεισέφεραν με τις απόψεις τους στον νέο φορέα. Στις διαθέσεις της, μάλιστα, είναι να έχουν φωνή την επόμενη μέρα στο εσωτερικό του νέου φορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα