Οι Γερμανοί… ξανάρχονται!

Αν και τα εξωτικά ταξίδια παραμένουν ελκυστικά, η πλειοψηφία των Γερμανών παραθεριστών θα κατευθυνθεί το ερχόμενο καλοκαίρι σε πιο κοντινούς προορισμούς, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, τονίζοντας ότι ο μεγαλύτερος νικητής των τελευταίων χρόνων είναι η Ελλάδα, η οποία έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από την μείωση των τουρκικών κρατήσεων.

Σύμφωνα με τη Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV), οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες το

2017 κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων κατά 30% για ταξίδια προς την Ελλάδα. Ο αριθμός των παραθεριστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα αυξήθηκε μάλιστα από 2,5 εκατομμύρια στα 3,2 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 700.000 άτομα. Για το 2018 αναμένεται και νέα μεγάλη αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα.

Ο όμιλος Thomas Cook βλέπει την Ελλάδα ως το δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό διακοπών των Γερμανών για το 2018.

Ο όμιλος Tui θα αυξήσει μάλιστα τις προσφορές του για τις γερμανικές οικογένειες που θα θελήσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα κάνοντας νέες συμβάσεις με πέντε νέα ξενοδοχεία στη Ρόδο, Κέρκυρα, Κω και τη δυτική Πελοπόννησο.

Την ίδια ώρα, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα, εστιάζει τη δράση του, στη χρονιά που έρχεται, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει για το 2018 τρεις μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και του Αραβικού Κόλπου.

Παράλληλα, στηρίζοντας ενεργά τους πέντε βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (Τουρισμός, Ενέργεια, Τρόφιμα- Ποτά, Υπηρεσίες και ICT- Τεχνολογία) λειτουργεί ως πύλη εξωστρέφειας, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του να δικτυωθούν μέσα από ένα παγκόσμιο δίκτυο Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, που αποτελείται από 130 γραφεία σε 90 χώρες και διαθέτει 45.000 μέλη.

Εξάλλου, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 αναμένεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει από το Επιμελητήριο ιδιωτικό κέντρο δια βίου μάθησης τουριστικών επαγγελμάτων, με στόχο την εκπαίδευση κατ΄ αρχήν σε τουριστικά επαγγέλματα και συγκεκριμένα στις ειδικότητες του «Μάγειρα», του «Ξενοδοχειακού υπαλλήλου» και του «Ειδικού εστιατορίου». Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου δρ. Αθανάσιος Κελάμης, σε σημερινή συνάντηση με δημοσιογράφους, ήδη οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Aldemar και Δασκαλαντωνάκη αλλά και ο γερμανικός tour operator TUI έχουν ενδιαφερθεί για αυτή την πρωτοβουλία. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σχολής, η οποία θα στεγαστεί σε ξενοδοχείο που βρίσκεται στην Γλυφάδα θα φοιτήσουν 70 σπουδαστές, και το μέσο κόστος υπολογίζεται στα 2.000 ευρώ.

Θετικά τα μηνύματα από την επιχειρηματική κοινότητα

Για την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις δυνατότητες αυτής να προσελκύσει επενδύσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται στα σημερινά επίπεδα και υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από πλευράς επιχειρήσεων και ορισμένων δεικτών όπως η κατανάλωση». Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει πως η Ελλάδα δεν έχει λύσει τα προβλήματα της, διότι όπως είπε «η κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις δεν έκατσαν σε ένα τραπέζι να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση».

Σημείωσε πως θα υπάρχει ανάκαμψη, αλλά αυτό που αναμένεται είναι τι θα γίνει με το τέλος του μνημονίου και το πώς θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές. Επισήμανε πως υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα από τις επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να γίνονται επενδύσεις. «Δεν υπάρχουν κεφάλαια στην Ελλάδα για επενδύσεις και τα τελευταία τρίμηνα του 2017 ήταν οι δείκτες απογοητευτικοί», είπε και συμπλήρωσε «ας ελπίσουμε ότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες», ενώ για τις τράπεζες ανέφερε πως πρέπει να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων για να απελευθερωθούν πόροι.

Στους σχεδιασμούς του Επιμελητηρίου για την επόμενη χρονιά είναι μεταξύ των άλλων η πραγματοποίηση roadshow σε δύο πόλεις της Γερμανίας σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την παρουσία ελληνικών blue chips.

Σχετικά με το ενδιαφέρον δραστηριοποίησης γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου Αθανάσιος Κελέμης είπε ότι «το τελευταίο τρίμηνο, μετά από πολύ καιρό, άρχισε να κτυπά το τηλέφωνο» και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκφράζεται για τους κλάδους της τεχνολογίας, της υγείας, της βιοενέργειας, και του τουρισμού αλλά και για τη δημιουργία call centers. Από την εικόνα πάντως απουσιάζει το ενδιαφέρον για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις.

Στις δράσεις του Επιμελητηρίου εντάσσονται ακόμη, για το 2018, η υποστήριξη επιχειρήσεων για τη συμμετοχή τους σε Διεθνείς Εκθέσεις της Γερμανίας ή και άλλων χωρών που διοργανώνονται από γερμανικούς εκθεσιακούς οργανισμούς, η οργάνωση ελληνικών ομαδικών περιπτέρων, η προώθηση στοχευμένων επιχειρηματικών συναντήσεων, η ενίσχυση του θεσμού της διττής εκπαίδευσης και η συγκρότηση ομάδων εργασίας για εταιρείες- μέλη σε βασικούς τομείς του επιχειρείν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χρονιά που πέρασε, το 2017, το Επιμελητήριο υποστήριξε τη συμμετοχή περίπου 807 επιχειρήσεων- εκθετών και 11.487 ενδιαφερόμενων επισκεπτών από την Ελλάδα και την Κύπρο σε διεθνείς εκθέσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Το 2017 ήταν η χρονιά της Anuga, της μεγαλύτερης, δηλαδή, εμπορικής έκθεσης τροφίμων και ποτών στον κόσμο, όπου η Ελλάδα πραγματοποίησε και την πλέον δυναμική συμμετοχή της τελευταίας δεκαετίας. Οι 280 επιχειρήσεις που συμμετείχαν, καλύπτοντας επιφάνεια άνω των 6.000 τ.μ. στον εκθεσιακό χώρο της Κολωνίας, επισφράγισαν την τεράστια επιτυχία της Ελλάδας στην Anuga 2017 και κατέταξαν τη χώρα στην πέμπτη θέση του πίνακα των συμμετοχών.

Δυο ακόμη προγράμματα εκπαίδευσης

Επιπλέον, τη νέα χρονιά, θα συνεχιστεί η υλοποίηση των δύο προγραμμάτων που ξεκίνησαν το 2017 και πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου. Το πρώτο πρόγραμμα, που εντάσσεται στο έργο VETnet, χρηματοδοτείται από το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, συντονίζεται από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) και υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο και αφορά σε τρεις ειδικότητες τεχνικών επαγγελμάτων: του «Τεχνίτη Μηχανοτρονικού Ηλεκτρολόγου Οχημάτων», του «Τεχνίτη Ηλεκτρονικών Συσκευών» και του «Μηχανοτρονικού Εφαρμοστή Οχημάτων».

Στην Αθήνα, 48 μαθητευόμενοι εκπαιδεύονται υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας στις εγκαταστάσεις της ΕΕΣΣΤΥ, ενώ τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΣΕ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Πριν περίπου τρεις μήνες, δημιουργήθηκαν δύο νέα τμήματα στη Θεσσαλονίκη για 50 νέους μαθητευόμενους και επιπλέον τμήματα στην Αθήνα για 90 νέους μαθητευόμενους.

Το δεύτερο πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, ονομάζεται «GR/EDUCATION», αφορά στην ανάπτυξη προγραμμάτων διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στον κλάδο των «Πράσινων Επαγγελμάτων» και θα υλοποιηθεί από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμο Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη), Wissenschaftpark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκέλζενκίρχεν) και το HBZ (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Μίνστερ). Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της «Πράσινης Επιχειρηματικότητας» σε εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η ανάπτυξη νέων εργαλείων επαγγελματικού προσανατολισμού.

Keywords
thomas cook, υπουργείο παιδείας, καλοκαιρι, ελλαδα, νέα, tui, προσφορες, κερκυρα, δραση, aldemar, μνημονιο, τραπεζες, blue, συμμετοχή, κυπρος, anuga, εταιρεία, ΟΣΕ, οαεδ, αθηνα, θεσσαλονικη, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, aldemar, κοινωνια, χωρες, το θεμα, γερμανια, θεμα, ξενοδοχεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σημερινη, υπουργείο παιδείας, ωρα, tui, αυξηση, βρισκεται, γινει, γινονται, γλυφαδα, γραφεια, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δυνατοτητα, δικτυο, δυτικη, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εκπαιδευση, ενεργεια, ενεργα, ενωση ελληνικων τραπεζων, επαγγελματα, επενδυσεις, επιτυχια, ερχεται, εταιρεία, εφημεριδα, ιδια, υπηρεσιες, εικονα, μηνυματα, μηνες, μειωση, ξενοδοχειο, ομιλος, πεμπτη, ποτα, προβληματα, προγραμματα, ρεντη, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σχεδιο, ταξιδια, υλοποιηση, αγορες, anuga, blue, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ict, ιδιαιτερα, υπουργειο, ροδο, thomas cook, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα