Ντιμιτρόφ: «Ήμασταν και θα είμαστε για πάντα Μακεδόνες»

19:06 19/1/2018 - Πηγή: iApopsi

Την έκπληξή του για τις δηλώσεις του εκπροσώπου των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε πλήρως από αυτές και εκτίμησε ότι αυτές έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο

Νίκολα Νιτμιτρόφ, σημείωσε ότι με τις δηλώσεις αυτές του Ναουμόφσκι δημιουργείται πρόβλημα, από τη στιγμή που αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα.

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι τοποθετήθηκε εκπρόσωπος των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκείνη του VMRO-DPMNE, στην οποία μάλιστα ένα διάστημα είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει σύντομα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου τα Σκόπια να βγουν από την απομόνωση και να προσεγγίσουν την ΕΕ όπως και να καταστούν μέλος του ΝΑΤΟ.

Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

«Ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες»

Σχετικά με τις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και τα Σκόπια στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε «Μακεδόνες».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά τη συνάντηση της Τετάρτης που είχε ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Ήδη από χθες το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις Ναουμόφσκι.

Keywords
Τυχαία Θέματα