Με το ένα πόδι εκτός της ΣΕΚΑΠ ο Ιβάν

Xωρίς αποτέλεσμα εν τέλει ήταν η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία επιχείρησε να απαλλάξει τον Ιβάν Σαββίδη από το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ κατά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Το διοικητικό εφετείο Κομοτηνής είχε διαφορετική άποψη και ο επιχειρηματίας καλείται πλέον να πληρώσει κανονικά.

Το πρόστιμο αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πριν εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη. Η τροπολογία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς φωτογραφική

λόγω της καλή σχέσης του επιχειρηματία με την κυβέρνηση. Τότε μάλιστα ο Ιβάν Σαββίδης με σειρά συνεντεύξεων και παρεμβάσεων είχε προσπαθήσει να πείσει για το δίκιο του, εμπλέκοντας μάλιστα στην απόφασή του να επενδύσει στην καπνοβιομηχανία γνωστούς πολιτικούς οι οποίοι –υποστήριξε– τον πίεσαν σε αυτή την κατεύθυνση.
Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες είναι με το ένα πόδι εκτός της ΣΕΚΑΠ, μιας και στο τραπέζι υπάρχει σχέδιο αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου το οποίο απασχολεί 170 εργαζομένους.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε λίγα μόλις 24ωρα μετά την εμπλοκή για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ με αφορμή την κατάρρευση της τράπεζας που θα εξέδιδε την εγγυητική.

Όπως ανέφεραν στο insider.gr κύκλοι της κοινοπραξίας του επενδυτή South East Gateway Thessaloniki, «η εγγυητική αφορά ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ και έχει κατατεθεί από καιρό, ενώ η εν λόγω τράπεζα δεν συμμετέχει στο χρηματοδοτικό σχήμα της συναλλαγής». Εξηγούν όμως ότι εξαιτίας της προσωρινής, όπως λένε, εξόδου της συγκεκριμένης τράπεζας από το σύστημα πληρωμών swift, απαιτείται ανανέωση της εγγυητικής.

Επίσης, από την πλευρά του επενδυτή, υποστηρίζεται πως η χρηματοδότηση της κοινοπραξίας είναι από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό δυτικής τράπεζας και εξηγούν ότι η εγγυητική είχε εκδοθεί πριν από την σύμπραξη των Γάλλων στο σχήμα του επενδυτή.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία πώλησης του ΟΛΘ είχε προγραμματισθεί για την προηγούμενη Παρασκευή, όμως αναβλήθηκε για την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου στις 18:00.

Εφόσον η συμφωνία τελικά υπογραφεί και λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, θα ακολουθήσει η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και ελληνικού Δημοσίου από την Βουλή, κάτι που τοποθετείται χρονικά στα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή του ποσού από τον επενδυτή στο ελληνικό δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΕΚΑΠ, Ιβάν,sekap, ivan