Με έδρα στην Ελλάδα πανευρωπαϊκό κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων

16:59 6/11/2017 - Πηγή: iApopsi

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, με έδρα την Ελλάδα δίκτυο «πελατών» σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, εξάρθρωσε η Europol. Στην επιχείρηση, με το κωδικό όνομα «Taurus», είχε κομβική συμμετοχή η ΕΛ.ΑΣ. προχωρώντας σε 20 συλλήψεις και 23 κατ’ οίκον εφόδους.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Οι αστυνομικοί

εντόπισαν και τέσσερα εργαστήρια, σε Παγκράτι, Νέο Κόσμο, Πατήσια και πλατεία Κολιάτσου, όπου η σπείρα έφτιαχνε πλαστά έγγραφα πάσης φύσεως (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης και παραμονής κ.α.) με «μήτρες» -κυρίως- από Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Του κυκλώματος ηγούνταν τέσσερις Αλβανοί, ενώ η σπείρα τροφοδοτούσε με πλαστά έγγραφα μετανάστες στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη Γερμανία, το «πελατολόγιο» της, αριθμούσε περίπου 250 άτομα.

«Ταρίφα» 400-500 ευρώ το κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο

Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες έπαιρναν 400-500 ευρώ για κάθε πλαστό διαβατήριο, ενώ φέρονται να έχουν συμμετάσχει και στη διακίνηση περίπου 45 ατόμων, κυρίως Αλβανών με προορισμό τη Βρετανία.

Όπως τονίστηκε στην σχετική ενημέρωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» τόσο ο Διευθυντής της Ασφάλειας, Χρήστος Παπαζαφείρης, όσο και αξιωματούχος της Europol, δεν αποκλείεται το κύκλωμα να έχει προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα και υπόπτους για τρομοκρατία (σ.σ. τζιχαντιστές), παρότι, όπως διευκρινίστηκε, δεν υπάρχουν ακόμη απτές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το κύκλωμα δρούσε από τον Μάρτιο του 2014 και μέχρι τον Ιούλιο του 2017 είχε κατασκευάσει περισσότερα από 100.000 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα μέλη του χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις υπό τον φόβο να τους καταγράψει ο «κοριός» των υπηρεσιών Ασφαλείας. Συνολικά στο κύκλωμα εμπλέκονται 20 άτομα από Αλβανία Μπαγκλαντές και Συρία.

Το «λεξιλόγιο» του κυκλώματος

Σημειώνεται ότι για τα διάφορα πλαστά έγγραφα υπήρχαν και οι ανάλογοι κωδικοί:
Διαβατήρια: βιβλία ή βιβλιάρια

Ταυτότητα: Κάρτα ή Τ (από το πρώτο γράμμα της λέξης)

Άδειες οδήγησης: Οδηγός

Άδειες διαμονής: Αυτοκόλλητο

Σφραγίδες θεώρησης: Λουλούδι ή πατάτα

Όσο για τους τόπους συνάντησης αναφέρονταν ως γήπεδο, λόττο, ή φαγητό.

Keywords
Τυχαία Θέματα