Ένοχος ο Ράτκο Μλάντιτς για την σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Ιστορική είναι η 22η Νοεμβρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Ράτκο Μλάντιτς βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου όπου δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την σφαγή της Σρεμπρένιτσα .

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο Ράτκο Μλάντιτς είχε ρόλο κλειδί στα εγκλήματα πολέμου στο Σαράγεβο και διηύθυνε «προσωπικά» την επιχείρηση βομβαρδισμού της πρωτεύουσας της Βοσνίας.

Επίσης, ο Μλάντιτς ως αρχηγός των σερβικών δυνάμεων

της Βοσνίας «συνέβαλε σημαντικά» στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα, αναφέρεται ακόμα στην απόφαση του Δεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.

Ποιος είναι ο Ράτκο Μλάνιτς

Τον αποκαλούν και «χασάπη των Βαλκανίων». Ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας. Ήταν, ο άνθρωπος που δίχασε τους Σέρβους της Βοσνίας όσο κανείς άλλος.

Έχουν περάσει περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία (1992-1995). Στον πόλεμο αυτό, οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν 2,2 εκατομμύρια.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, κατηγορείται ότι ήταν «ο εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων».

Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Ο Ράτκο Μλάντιτς πάντως, εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».
Μαζί με το πολιτικό του άλτερ έγκο, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης» ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς.

Το συγκεκριμένο δικαστήριο, (ICTY) έχει ημερομηνία λήξης. Δημιουργήθηκε το 1993 για να δικαστούν όσοι κατηγορούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Σήμερα θα εκδώσει σήμερα «μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας του», προτού κλείσει οριστικά τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου.

Η κατηγορούσα αρχή ζήτησε να επιβληθούν ισόβια στον Μλάντιτς, μια ποινή «την οποία αξίζει βάσει των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν».

Η υπεράσπισή του, από την άλλη, ζητεί την απαλλαγή του: ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σερβοβόσνιων δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την ενοχή του, αν και έχει δηλώσει ότι «λυπάται για κάθε αθώο που σκοτώθηκε σε όλες τις πλευρές, σε όλες τις εθνοτικές κοινότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα