Αίμα στην Ιερουσαλήμ, αντιδράσεις κατά Τραμπ

19:35 9/12/2017 - Πηγή: iApopsi

Συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα οι διαμαρτυρίες στην κατεχόμενη δυτική όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του Τραμπ να την ανακηρύξει πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ισραηλινές δυνάμεις δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν αμυντικές χειροβομβίδες και δακρυγόνα εναντίον 100 ειρηνικών διαδηλωτών. Τουλάχιστον 13 συνελήφθησαν ενώ

12 είναι οι τραυματίες ενώ οι Ισραηλινοί έσπρωχναν και χτυπούσαν και τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο. Μεταξύ αυτών και μέλος του Παλαιστινιακού συμβουλίου.

Παράλληλα, υποχρέωσαν τα καταστήμα να κλείσουν ενώ κατέσχεσαν παλαιστινιακές σημαίες και αφίσες από τους διαδηλωτές.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής εναντίον στόχων της Χαμάς στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πολλά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του εβραϊκού κράτους την προηγουμένη από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Σε απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του νότιου Ισραήλ την Παρασκευή, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθέτησαν τέσσερις εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο ισραηλινός στρατός.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι «δύο εργοστάσια κατασκευής όπλων, μία αποθήκη όπλων και ένα στρατιωτικό συγκρότημα», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Χαμάς, οι δύο Παλαιστίνιοι ηλίκίας 28 και 30 ετών, σκοτώθηκαν από μια επιδρομή εναντίον βάσης του ένοπλου βραχίονα της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, στη Νουσεϊράτ.

Την Παρασκευή 14 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, τραυματίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά πλήγματα, σύμφωνα με τη Χαμάς. Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ, με τη μία να πέφτει στην πόλη Σιντερότ, χωρίς όμως να προκαλεί θύματα.

Αντιδράσεις

Στην Κύπρο, δεκάδες Παλαιστίνιοι, οι οποίοι διαμένουν στο νησί, πραγματοποίησαν το απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου και πορεύθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στην περιοχή υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Η πορεία διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων ήταν ειρηνική.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα το Ισραήλ «κατοχικό κράτος» το οποίο καταφεύγει σε πρακτικές «τρόμου», τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα αναγνωρίσει την απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν μονομερώς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους αυτού.

«Το Ισραήλ είναι ένα κατοχικό κράτος. Αυτή τη στιγμή, με την αστυνομία τους, καταφεύγουν στον τρόμο και χτυπούν (Παλαιστίνιους) νέους και παιδιά» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.

«Επιτίθεται στη Γάζα με F-16. Γιατί; Επειδή λένε «Είμαστε ισχυροί». Εγώ το λέω ευθέως: το να είσαι ισχυρός δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «άκυρη και μη γενόμενη» για την Άγκυρα. «Ο Τραμπ προσπαθεί να προχωρήσει, λέγοντας «αυτό ήταν, το έκανα, όλα καλά». Συγγνώμη αλλά (…) το να είσαι ισχυρός δεν σου δίνει αυτό το δικαίωμα. Οι ηγέτες των μεγάλων χωρών έχουν ως αποστολή να προωθούν την ειρήνη, όχι να προκαλούν συρράξεις», συνέχισε.

Νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Ιερουσαλήμ με πολλούς ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπως μετέδωσε το δημόσιο πρακτορείο Anadolu.

Την Τετάρτη συγκαλείται εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμανουέλ Μακρόν, θα συνεργαστούν σε μια προσπάθεια να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ, ανέφερε σήμερα μια πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η ενέργεια των ΗΠΑ προκαλεί ανησυχίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Τουρκία και Γαλλία θα καταβάλουν κοινή προσπάθεια για να αναθεωρήσει η Ουάσινγκτον την απόφασή της.

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε επίσης τηλεφωνικά για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του του Καζακστάν, του Λιβάνου και του Αζερμπαϊτζάν. Την Τετάρτη συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, για την επόμενη εβδομάδα.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ανησυχεί τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Δύση. Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Σουηδία κάλεσαν την Ουάσινγκτον να παρουσιάσει «λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση» του Μεσανατολικού.

Στην Αίγυπτο, ο πάπας της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου Θεόδωρος Β΄, ακύρωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει εντός του Δεκεμβρίου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «περιφρονεί τα συναισθήματα εκατομμυρίων Αράβων» αναφέρει η Κοπτική Εκκλησία σε ανακοίνωσή της. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε ο πάπας να μην δεχτεί τον αντιπρόεδρο Πενς όταν ο τελευταίος επισκεφθεί την Αίγυπτο, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Χθες και ο μεγάλος ιμάμης του τεμένους Αλ Άζχαρ είχε ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Μάικ Πενς, για τους ίδιους λόγους.

Οι Κόπτες αποτελούν περίπου το 10% των 93 εκατομμυρίων κατοίκων της Αιγύπτου.

Ευκαιρία βρήκε και η Βόρεια Κορέα που επέκρινε με δριμύτητα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς τον και πάλι «γεροξεκούτη».

Τους τελευταίους μήνες ο Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανταλλάσσουν βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και απειλές, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης λόγω του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

«Δεδομένου ότι ο ανισόρροπος γεροξεκούτης καλεί ανοιχτά από τον ΟΗΕ για την πλήρη καταστροφή ενός κυρίαρχου κράτους, η πράξη αυτή (σ.σ. η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ) δεν είναι και τόσο απροσδόκητη», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

«Αλλά αυτή η πρωτοβουλία δείχνει με σαφήνεια σε όλον τον κόσμο ποιος είναι ο καταστροφέας της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, ο παρίας και ο γκάνγκστερ της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις που συνήθως απευθύνει η Ουάσινγκτον στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ «καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο» την αμερικανική απόφαση για την Ιερουσαλήμ, συνεχίζει το πρακτορείο, και εκφράζει «τη σταθερή υποστήριξή και αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό και αραβικό λαό, στον αγώνα τους για τα νόμιμα δικαιώματά τους».

«Οι ΗΠΑ θα θεωρηθούν υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες αυτής της επικίνδυνης και διαβολικής ενέργειας», καταλήγει το πρακτορείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα