Βρετανία: Τέλος στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα το 2025

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να τερματίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έως το 2025, με την πιθανή εξαίρεση μελλοντικής αποτελεσματικής τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα νομοθετήσει όριο παραγωγής 450 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλοβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, αποκλείοντας ουσιαστικά την παραγωγή από άνθρακα χωρίς να συνοδεύεται από τεχνολογία που δεσμεύει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr,

η κυβέρνηση προτίθεται να επιτρέψει στους σταθμούς παραγωγής άνθρακα να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται στην λεγόμενη «αγορά χωρητικότητας» της χώρας, ένα νέο μηχανισμό για την εξασφάλιση αρκετής παραγωγικής ικανότητας για την κάλυψη της ζήτησης, για παράδειγμα σε περίπτωση χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας. Οι παραγωγοί άνθρακα θα λάβουν περισσότερα από 650 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα πέντε χρόνια για να παραμείνουν στο δίκτυο.

Το σχέδιο επιτρέπει επίσης στις μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα να συνεχίσουν να καίνε άνθρακα εφόσον λειτουργούν κάτω από το όριο εκπομπών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αρχικά το σχέδιο για τη σταδιακή εξάλειψη του άνθρακα το 2015, και η πρόσφατη ανακοίνωση έγινε δεκτή με επιφυλακτική αισιοδοξία από τους περιβαλλοντολόγους, κυρίως επειδή επιτρέπει στους παραγωγούς άνθρακα να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην εφεδρική αγορά χωρητικόττας.

Εξάλλου, στις αρχές Ιουνίου, λόγω ευνοϊκών συνθηκών, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράχθηκε προερχόταν από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα όπως η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα