Τουλάχιστον 25 εντάξεις νέων έργων απορριμμάτων το α' τρίμηνο του 2018

Στο «προσεχές διάστημα» θα πάρουν ΦΕΚ τα σχέδια διαχείρισης νερού σε όλη την Ελλάδα και το σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2018. Έκανε, δε, αναφορά σε τουλάχιστον 25 εντάξεις νέων έργων απορριμμάτων, το πρώτο τρίμηνο του

2018, αλλά και στην ένταξη του κόστους των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και των εργαζόμενων σε αυτούς στον κρατικό προϋπολογισμό, «για πρώτη φορά».

«Είμαστε πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Δημιουργούμε εργαλεία τα οποία δίνουν ένα νέο πρόσημο στη βιώσιμη ανάπτυξη, με μείωση της ανεργίας και της φτώχιας, με ταυτόχρονη πρόσβαση στην παιδεία και τις δομές πρόνοιας. Αυτά είναι τα δικά μας αγαθά, οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης. Μετατρέπουμε την περιβαλλοντική προστασία από υποχρέωση, που δεν τήρησαν ποτέ οι προηγούμενοι, σε αναπτυξιακή ευκαιρία σεβόμενοι την ιδιαίτερη ταυτότητα και κληρονομιά της χώρας. Και βέβαια, με τον Προϋπολογισμό 2018 υπηρετούμε και προστατεύουμε την εργασία, το σημαντικότερο στοιχείο της κοινωνικής προόδου», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως «με επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων η περιβαλλοντική πολιτική ήταν στο περιθώριο, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται επί μακρόν στην τελευταία θέση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και στην πρώτη των περιβαλλοντικών προστίμων». Ωστόσο, είπε, «με αυτήν την κυβέρνηση δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή, τους δασικούς χάρτες, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και το φυσικό περιβάλλον».

Έκανε, μάλιστα, λόγο και για την επιτάχυνση των σχετικών προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων, που λίμναζαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων. «Για παράδειγμα η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε το 2012 να βάλει στο συρτάρι και να μην ολοκληρώσει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, ενώ επρόκειτο για Ευρωπαϊκή Οδηγία. Σήμερα, χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τη Μάνδρα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, ο κ. Φάμελλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της χώρας μας, που περιλαμβάνει περίοδο εκτός προγράμματος και τη χώρα μας εκτός μνημονίων, ωστόσο οφείλει ταυτόχρονα να είναι και ένας προϋπολογισμός σταθερότητας, διότι καθορίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό και από το οικονομικό περιβάλλον και τις υποχρεώσεις της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα