Τον Φεβρουάριο τα σχέδια διαχείρισης και πρόληψης πλημμυρών για όλη τη χώρα

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών της Δυτικής Αττικής από τις καταστροφικές πλημμύρες, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Real 97,8».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως ενώ η χώρα μας διέθετε χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών από το 2012, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι πληγείσες περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, και ενώ υπήρξαν και στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα που κόστισαν ανθρώπινες ζωές στην ίδια περιοχή, εντούτοις υπήρξε κενό στη Διοίκηση και δεν ολοκληρώθηκε η κατάρτιση

των Σχεδίων Διαχείρισης. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί προδικαστικό στάδιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της χώρας μας, «γιατί δεν λάβαμε τα μέτρα μας για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον».

Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «μία από τις εκκρεμότητες των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που παραλάβαμε και έπρεπε να διαχειριστούμε ήταν και τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, τα οποία ολοκληρώνουμε τον Φεβρουάριο 2018, με πόρους από το ΕΣΠΑ. Το περιεχόμενο αυτών των Σχεδίων είναι ήδη αναρτημένο σε διαβούλευση. Πρόκειται για βασική υποδομή που αφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, στο περιβάλλον και επιπλέον συνδέεται με την οικονομία και την ανάπτυξη».

Ειδικότερα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας θα περιγράφουν πέρα από τις περιοχές υψηλού κινδύνου τις συνέπειες των πλημμυρών για κάθε περιοχή, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα αλλά και τα έργα υποδομής που θα πρέπει να γίνουν ανά περιοχή. Η δε χρηματοδότηση αυτών των κατασκευαστικών έργων θα προέλθει από όλους τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως συμβαίνει πχ. με τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ανακοινωθεί για τη Σαμοθράκη.

«Προφανώς και πρέπει να μην υπάρχει αυθαίρετη δόμηση στα ρέματα, προφανώς και πρέπει να καθαριστούν τα ρέματα από μπάζα και να αποκατασταθεί η υδραυλική παροχή, από οτιδήποτε την εμποδίζει», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι εκτός από τα σχέδια αντιμετώπισης της πλημμύρας η χώρα μας δεν διέθετε ούτε χάρτες για το περιβάλλον. Ανέφερε, δε, ότι «έως την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μάνδρα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, αλλά και σε Νέα Πέραμο και Μέγαρα που θα ξεκινήσει η ανάρτηση εντός του έτους, πρακτικά δεν γνωρίζαμε στοιχεία για την περιοχή, όπως είναι οι εκχερσώσεις, οι δασικές και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, που συντελούν και αυτές στην ανάσχεση του φαινομένου της πλημμύρας».

Τέλος, ο κ. Φάμελλος τόνισε και το γεγονός ότι η μεγάλη ποσότητα βροχής σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή, «συνεπώς οφείλουμε να ετοιμάσουμε την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Εχθές στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στη Βόννη, συζητήσαμε για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την αντιμετώπισή τους». Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας ότι «η στενή συνεργασία του ΥΠΕΝ με την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και Πειραιά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, θα συνεχιστεί συμπεριλαμβάνοντας και το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα