Συνέδριο GAIA Επιχειρείν: Καθοριστική η έξυπνη εξειδίκευση στην αγροδιατροφή

του Νίκου Αβουκάτου

Καθοριστικό εργαλείο για την επιτυχημένη πορεία των ελληνικών προϊόντων χαρακτήρισαν την έξυπνη εξειδίκευση στον αγροδιατροφικό τομέα οι εκπρόσωποι σημαντικών περιφερειών, κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίας του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της GAIA Επιχειρείν για την Ανάπτυξη της Γεωργίας, που πραγματοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Έξυπνη εξειδίκευση στον Αγροδιατροφικό Τομέα: Περιφερειακές προσεγγίσεις στην αγροτική καινοτομία και γνώση».

Είναι αναγκαίο τόσο

η καινοτομία όσο και η γνώση να διαδοθούν στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Αυτόν τον ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι φορείς που είναι ικανοί να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν καινούργιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες οι οποίες θα βοηθήσουν καθοριστικά τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, Φορείς, όπως οι αναπτυξιακές εταιρείες, οι συμπράξεις στις Περιφέρειες και οι τράπεζες μπορούν να δώσουν τη γνώση για την πρόσβαση στην καινοτομία και τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τον συντονιστή του workshop, γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων Γιάννη Γαλάτουλα, οι ομιλητές σημείωσαν πως πρώτα «πρέπει να δούμε τη στρατηγική μας σε τοπικό επίπεδο, πριν την αναπτύξουμε σε περιφερειακό και σε εθνικό και αυτό διότι η Ελλάδα είναι τόσο διαφορετική,με αποτέλεσμα να μην μπορεί άμεσα να επιδράσει σε κάθε περιοχή».

Όσον αφορά την έξυπνη εξειδίκευση αναγκαστικά θα πρέπει να είναι από την κορυφή προς τα κάτω. Για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο ένας μικρός συνεταιρισμός 20 ατόμων που το εύρος της γνώσης του περιορίζεται μόνο εντός νομού να υποστηρίξει μεγάλα ερευνητικά πρόγραμμα ή να συμμετάσχει σε μια μεγάλη έκθεση.

Αντιθέτως, μεγάλα σχήματα όπως οι αγροδιατροφικές συμπράξεις, οι Περιφέρειες και οι δήμοι μπορούν να να εμποτίσουν τη γνώση πρώτα στα στελέχη τους και στη συνέχεια στους παραγωγούς.

«Η σημαντική πρόκληση της Περιφέρειάς μας και ειδικότερα της Κοζάνης είναι ότι αρχίζει να μετεξελίσσεται το παραγωγικό πρότυπό της. Από τη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ, πλέον πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι είμαστε, τι έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι μόνο το να δώσουμε εκτάσεις για να καλλιεργηθούν, χρειάζεται η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Χωρίς έξυπνη εξειδίκευση δεν μπορεί να προχωρήσει το προϊόν μας», υποστήριξε η υπεύθυνη του τμήματος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας της Αναπτυξιακής Καρδίτσας, Λιάνα Τσαταλμπασίδου - Παπατέρπου.

Όπως σημείωσε η ίδια, «μέσα από δομημένες συνέργειες, χρειάζεται ακόμη να ανοίξουν οι πόρτες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων διότι υπάρχει μεγάλος πλούτος που θα πρέπει να διοχετευτεί στις επιχειρήσεις και να αξιοποιηθεί από τις ίδιες για τη δυναμική παρουσία των προϊόντων τους. Με τις σωστές συνέργειες, τη γνώση και την έρευνα, τα προϊόντα μας θα περάσουν τα ελληνικά σύνορα» σημείωσε η κα. Παπατέρπου.

Ο Αθανάσιος Γκίκας, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Δασικών Πολιτικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστήριξε ότι «η εξειδίκευση είναι ένα ιδιαίτερο εργαλείο και αρκετά χρήσιμο για κάθε Περιφέρεια. Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν σχέση με την εξειδίκευση. Οι δομές που πρέπει να φτιαχτούν, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και το Κέντρο Υποστήριξης Καινοτομίας, θα είναι τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη της έξυπνης εξειδίκευσης».

Ο Θεοφάνης Παπάς, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι η περιφέρεια είναι πρωτοπόρα στην έξυπνη εξειδίκευση, ίδιως λόγω της συμμετοχής μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα. «Με την έξυπνη εξειδίκευση στοχεύουμε να δώσουμε την προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας», ανέφερε ο κ. Παπάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα