Στροφή πολιτικής προς τις ΑΠΕ στην Τσεχία

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε το σχέδιό της για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η κατανάλωση καυσίμων, οι μεταφορές και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τους τρεις τομείς προτεραιότητας.

Η Τσεχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, ο οποίος παρέχει το 55% της ενέργειας, και η χώρα αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις όπως η Πολωνία, όπου ο άνθρακας παρέχει το 80% του συνολικού ενεργειακού μείγματος.

Με την μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στα πλαίσια της Συμφωνίας

του Παρισιού, η τσεχική κυβέρνηση επιδιώκει νέους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και ελπίζει ότι θα πυροδοτήσει μια συστημική αλλαγή που θα οδηγήσει σε σημαντική και συνεχή μείωση των εκπομπών.

Μέχρι το 2020, η χώρα έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 32 τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Μέχρι το 2030, ελπίζει να έχει σημειώσει μια πτώση τουλάχιστον 44 τόνων.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην Τσεχία, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το 2014 ήταν 36,7% χαμηλότερες από το 1990, ενώ κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι εκπομπές στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκαν μόνο κατά 19%. Φυσικά, χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι.

Οι προσωπικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκπομπών, λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των Ι.Χ. και τον οχημάτων μεταφορών από το 1990. Οι στρατηγικές της κυβέρνησης για τον περιορισμό αυτών των εκπομπών βασίζονται στα εναλλακτικά καύσιμα και την υιοθέτηση ηλεκτρικών τρένων, καθώς και στη μείωση του όγκου των εμπορευματικών μεταφορών από φορτηγά προς όφελος των μεταφορών με τρένο.

Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 11% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Τσεχία. Ενδεικτικά, ο τομέας είναι υπεύθυνος για μόλις το 7% των συνολικών εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μειώσει αυτό το ποσοστό, η κυβέρνηση εφαρμόζει μία νέα κρατική περιβαλλοντική πολιτική από το 2012, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει την ενεργειακή διαχείριση μέσω ελέγχων και άλλων μέτρων.

Οι στόχοι της Τσεχίας καθοδηγούνται από τη Συμφωνία του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και αντικατοπτρίζουν μια παγκόσμια προσπάθεια για βιώσιμη περιβαλλοντική δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα