Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Κορινθιακός Κόλπος

του Νίκου Αβουκάτου

Οι κακές και παράνομες πρακτικές αλίευσης, η υπεραλίευση, η εγκατάλειψη και η απόρριψη αλιευτικών εργαλείων με αρνητικές συνέπειες στα είδη και τα ενδιαιτήματά τους, συνδυαστικά με τη ρύπανση από πλαστικά και βαρέα μέταλλα, είναι μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Κορινθιακού. Στις 17 Αυγούστου η θάλασσα ξέβρασε μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών.

Ωστόσο, μέσα στον Κόλπο έχουν αναπτυχθεί λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενείς σχηματισμοί από γοργονίες, φιλοξενούνται τέσσερα είδη δελφινιών, ενώ έχει καταγραφεί και ένα είδος υβριδίου, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί

πουθενά στον κόσμο. Επιπλέον, δημιουργούνται «μεικτά» κοπάδια από διαφορετικά είδη, φαινόμενο που δεν παρατηρείται σε ανοιχτές θάλασσες.

«Το MEDASSET έχει εντείνει τη δράση του στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν συντελέσει στη συνεχή υποβάθμιση του άλλοτε πλούσιου και υγιούς θαλάσσιου περιβάλλοντος του και για αυτό» επεσήμανε ο Γιώργο Παπασπύρου, υπεύθυνος Επικοινωνίας & Εκδηλώσεων της MEDASSET-Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών.

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε η δεύτερη κατάδυση που χρηματοδοτήθηκε από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία«Healthy Seas: A journey from waste to ware», σε ναυάγιο στο Αλεποχώρι, στον κόλπο του Κορινθιακού.Το MEDASSET συντονίζει τις δράσεις της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα και η κατάδυση οργανώθηκε από τους ειδικούς δύτες της Ghost Fishing Greece.

Η προηγούμενη κατάδυση στο ναυάγιο Στυμφαλία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, έφερε στην επιφάνεια 400 κιλά εγκαταλελειμμένα δίχτυα ή «δίχτυα φαντάσματα» που ανασύρθηκαν και στάλθηκαν προς ανακύκλωση, Από τις δύο καταδύσεις απομακρύνθηκαν δίχτυα-φαντασμάτα , συνολικής ποσότητας 600 κιλών.

Στις δύο ημέρες δράσης πραγματοποιήθηκαν 2 καταδύσεις από 6 ειδικούς δύτες. Η ποσότητα διχτυών που ανασύρθηκε, σε αυτή την δεύτερη φάση, ξεπερνάει σε βάρος τα 200 κιλά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κιλών σε 600. Τα δίχτυα κάλυπταν ως επί το πλείστον την πρύμνη και την πλώρη του ναυαγίου, αποτελούσαν παγίδα θανάτου για τα θαλάσσια έμβια όντα της περιοχής και επιβάρυναν και το ήδη ταλαιπωρημένο οικοσύστημα του Κορινθιακού, συνεπώς η πρωτοβουλία αυτή αλλά και η συνέχιση της προβάλλει ως επιτακτική.

«Τα δίχτυα θα ξεκινήσουν ένα δεύτερο ταξίδι ζωής, θα αναγεννηθούν και θα αποτελέσουν κομμάτι μιας κυκλικής οικονομίας καθώς μέσα από την ανακύκλωση τους θα προκύψουν πρώτες ύλες για την δημιουργία νέων προϊόντων» ανέφερε η Ελεάνα Τουλουπάκη, HEALTHY SEAS Program Officer.

Την καταδυτική πρωτοβουλία πραγματοποίησε το MEDASSET σε συνεργασία με το Ghostfishing.gr και την AquaTec Diver Trainning ενώ σημαντικός υποστηρικτής της δράσης υπήρξε ο Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου.

Με τη δέσμευση από την Πολιτεία να ενταχθεί ο Κορινθιακός Κόλπος στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 ανακοινώθηκε η ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου και περιλαμβάνει έξι περιοχές Natura 2000.

Φωτογραφία: Νίκη Παπαδοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα