Η Biosolids καινοτομεί ξανά στα εδαφοβελτιωτικά προϊόντα

Άλλη μία πράσινη καινοτομία φέρνει στην αγορά η εταιρεία παραγωγής εδαφοβελτιωτικών Biosolids, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή της Σκύδρας, στον νομό Πέλλας.

Όπως γνωστοποίησε ο υπεύθυνος πωλήσεων της Biosolids, Δημήτρης Λούσας, στην ομιλία του με θέμα «Oι ορθές πρακτικές διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων και οι θετικές επιπτώσεις τους στον αγροδιατροφικό τομέα»,

στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, με χορηγό επικοινωνίας τη Greenagenda.gr, η εταιρεία θα λανσάρει ένα ακόμη εδαφοβελτιωτικό προϊόν, με την καινοτομία, όμως, ότι θα είναι πολύ υψηλής ποιότητας εκχύλισμα κομπόστ: πρόκειται για το Biosolids Hydro, το οποίο θα εφαρμόζεται στη ρίζα και στα φύλλα των καλλιεργειών, με σκοπό να τα εφοδιάσουν με πλούσιες θρεπτικές ουσίες και χουμικά οξέα. Το προϊόν, όπως είπε ο κ. Λούσας είναι βιολογικά σταθερό, με γήινη μυρωδιά.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στη λειτουργία της εταιρείας, η οποία βασίζεται αμιγώς στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και παρουσίασε το προφίλ, το παραγωγικό δυναμικό, αλλά και τις εγκαταστάσεις της Biosolids. Εξήγησε, δε, τους λόγους διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας μέσω των πιστοποιήσεών τους, ενώ εξήγησε την παραγωγική διαδικασία και τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι από το 2015 η εταιρεία συνεργάζεται με το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και παρουσίασε ενδεικτικά αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί.

Τι παράγει η Biosolids

Η εταιρεία Biosolids παράγει εδαφοβελτιωτικό με την επεξεργασία οργανικών αποβλήτων (υπολείμματα τροφίμων, κλαδεμένα κλαδιά δέντρων, ληγμένα τρόφιμα, χαλασμένα φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα καλλιεργειών κ.λπ.). Το 2016 η εταιρεία επεκτάθηκε και στη λιανική αγορά, με την ολοκλήρωση επενδυτικού πλάνου 1,3 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία, ενώ ο προγραμματισμός προβλέπει νέες επενδύσεις 1,8 εκατ. ευρώ τα προσεχή χρόνια.

Οι εγκαταστάσεις της Biosolids βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας, μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη. Για την παραγωγή των τεσσάρων εδαφοβελτιωτικών που διαθέτει σήμερα η εταιρεία αξιοποιεί φυτικά υπολείμματα από την επεξεργασία καλλιεργειών της γεωργίας, της κηπευτικής, της δασοκομίας και την κτηνοτροφίας. Επίσης, αξιοποιεί υπολείμματα τόσο από τη βιομηχανία ξύλου (κατεργασία ξύλου, πριονίδι, κλαδέματα, τεμάχια ξύλου), όσο και από μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων και παραγωγής τροφίμων και ποτών (υπολείμματα από την παραγωγική διαδικασία, ιλύς από την επεξεργασία των αποβλήτων). Ταυτόχρονα η Biosolids παραλαμβάνει από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμους και δημοστικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης) απόβλητα τριών κατηγοριών:

-Προδιαλεγμένο οργανικό κλάσμα από δημοτικά απόβλητα.

-Κλαδέματα από πάρκα, φύλα κ.α.

-Ιλύ από επεξεργασία αστικών λυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα