Φόρος χρήσης πλαστικών;

Φόρος για τη χρήση πλαστικών αντικειμένων;

Η σχετική συζήτηση στο επίπεδο της ΕΕ έχει ανοίξει, είναι επίκαιρη και θα οδηγήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι ο παραπάνω φόρος.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της πρώτης πανευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά υλικά, η συνέντευξη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Karmenu Vella στο Euractiv δίνει μία πρόγευση των εξελίξεων, που θα επακολουθήσουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της ΕΕ.

Αυτό είναι

η αλόγιστη χρήση των πλαστικών, η ζημιά που αυτά προκαλούν σε στεριά και θάλασσα (τεράστιο ζήτημα τα μικροπλαστικά απόβλητα, που μολύνουν την τροφική αλυσίδα) και της ανάγκης να ενισχυθεί η ανακύκλωση τους.

Όλα αυτά σε μία στιγμή που στην Ελλάδα ακόμη να «χωνευθεί» από τους πολίτες η πρόσφατη τιμολόγηση των πλαστικών σακουλών, με την οποία επιχειρείται να τεθεί ένας φραγμός στην αλόγιστη χρήση τους.

Όμως από ότι φαίνεται μπαίνει πλέον το «νερό στο αυλάκι» όχι μόνο για φόρο στα πλαστικά αντικείμενα, αλλά και για επέκταση των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κατεύθυνση του περιορισμού της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης, όπως τα μπουκάλια, τα ποτήρια και οι συσκευασίες τροφίμων και φαγητών, έτσι ώστε να περιοριστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κατάληξη πολλών από αυτά τα αντικείμενα στην θάλασσα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Vella (στην συνέντευξη στο Euractiv), έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική εργασία για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα παρουσιαστεί φέτος.

Όσον αφορά στον φόρο των πλαστικών, ο ίδιος τονίζει πως μπορεί να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι για τον περιορισμό της μόλυνσης από τα πλαστικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Vella, οι κάτοικοι της ΕΕ (όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου) είναι πολύ ανήσυχοι για τις αρνητικές επιπτώσεις των πλαστικών στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τα πλαστικά να καταλήγουν στους ωκεανούς και ούτε επιθυμούν τα πουλιά, οι χελώνες και γενικότερα η θαλάσσια ζωή να παγιδεύεται σε πλαστικές σακούλες και σε παλαιά δίχτυα ψαρέματος.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι μέχρι το έτος 2030 όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην ΕΕ να προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά.

Αυτή η επιδίωξη δεν θα γίνει πράξη, κατά τον ίδιο, μόνο με επικέντρωση σε θέματα αποτροπής της χρήσης των πλαστικών, αλλά απαιτείται μία πιο ευρεία θεώρηση των πραγμάτων.

Η «μεγάλη εικόνα» της χρήσης και ανακύκλωσης των πλαστικών θα χρειαστεί να συμπεριλάβει όλα τα επιμέρους στάδια, από τον σχεδιασμό και την παραγωγή τους μέχρι την απόρριψη και την ανακύκλωση.

Σήμερα, επισημαίνει ο Επίτροπος, ο τρόπος με τον οποίο τα πλαστικά παράγονται, χρησιμοποιούνται και πετιούνται αποτυγχάνει να αφομοιώσει όλα τα οικονομικά πλεονεκτήματα μίας πιο κυκλικής προσέγγισης και εν τέλει επιβαρύνει το περιβάλλον.

Greenagenda.gr newsroom

Keywords
Τυχαία Θέματα