Εφικτός ο στόχος για 65% ανακύκλωση πλαστικών στην Ευρώπη έως το 2025

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Πορεία επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης πλαστικών με ορίζοντα το έτος 2025 καταγράφει σε έρευνα του ο φορέας Plastics Recyclers Europe, που με έδρα τις Βρυξέλλες περιλαμβάνει πάνω από 120 μεγάλες επιχειρήσεις από όλη την Γηραιά Ήπειρο, οι οποίες διαχειρίζονται και ανακυκλώνουν ετησίως 2,5 εκατ. τόνους πλαστικών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην έρευνα ο στόχος του 65%, που αφορά σε ανακύκλωση πλαστικών

μέχρι το 2025 στην Ευρώπη, είναι εφικτός, εάν υιοθετηθούν και μία σειρά από μέτρα που θα επιτρέψουν την ευόδωση αυτής της στόχευσης.

Τα μέτρα αυτά έχουν σχέση με την αναβάθμιση της διαδικασίας ανακύκλωσης, αλλά και με τον σχεδιασμό των ίδιων των πλαστικών προϊόντων, προκειμένου να είναι ευκολότερη και πιο συμφέρουσα η ανακύκλωση.

Τα οφέλη από την αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικών είναι πολύ μεγάλα και αφορούν στο περιβάλλον, στην οικονομία κτλ.

Ενδεικτικά, η αντικατάσταση των πλαστικών προϊόντων-ειδών από ακριβώς ίδια πλαστικά, τα οποία όμως προέρχονται από ανακύκλωση, μπορεί να προκαλέσει μείωση έως και 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργία 115.400 νέων θέσεων εργασίας και ένα δισεκατομμύριο Ευρώ επιπλέον οικονομικά οφέλη.

Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θα αποφευχθούν το έτος 2025 (σε ετήσια βάση) από την αύξηση της ανακύκλωσης πλαστικών προσεγγίζουν τους 14,8 μετρικούς τόνους.

Αυτές οι εκπομπές είναι ισοδύναμες και αντιστοιχούν στο αποτύπωμα άνθρακα περίπου 2,1 εκατ. κατοίκων της ΕΕ.

Στο επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού εκτιμάται πως 65.000 καινούργιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τομέα της ανακύκλωσης των πλαστικών μέχρι το 2025, ενώ άλλες 50.000 θέσεις θα προκύψουν δορυφορικά της σχετικής βιομηχανίας.

Ο θετικός οικονομικός αντίκτυπος από την διεύρυνση στην ανακύκλωση των πλαστικών είναι της τάξης του 1,04 δις Ευρώ μέχρι το 2025.

Βέβαια για να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι της αυξημένης ανακύκλωσης πλαστικών χρειάζονται και επενδύσεις.

Αυτές κυμαίνονται σε ένα φάσμα επενδύσεων μεταξύ 4,1-6,5 δις. Ευρώ, ενώ το ακριβές ύψος τους εξαρτάται από το μέγεθος των καινούργιων παραγωγικών υποδομών και από τις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα