Δυτική Μακεδονία: Ανάπτυξη με ΑΠΕ, βιομάζα, φυσικό αέριο και βιομηχανική κάνναβη

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το φυσικό αέριο που έρχεται στην περιοχή, καθώς και η αξιοποίηση της βιομάζας, αλλά και η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, μπορούν να αποτελέσουν τις νέες προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Κοζάνη.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην εξέλιξη του λιγνίτη με την δημιουργία πιλοτικής μονάδας για δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που αποτελεί και δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα,

ενώ παράλληλα με την χρήση του λιγνίτη παράγεται και σύνθετο φυσικό αέριο.

Ο κ. Καρυπίδης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, χαρακτήρισε αναληθή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που θέλουν να μην έρχεται το φυσικό αέριο στην περιοχή, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και ανέφερε πως για τον λόγο αυτό η ΔΕΠΑ προέβη σε διάψευση. Υπενθύμισε πως το πολιτικό προσωπικό του πρόσφατου παρελθόντος δεν πέρασε καν την πόρτα της ΔΕΔΑ ή ΔΕΠΑ για να διεκδικήσει τα αυτονόητα με τον αγωγό αερίου και ανακοίνωσε πως τα 12,5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή θα δεσμευτούν από το κεντρικό επιχειρησιακό πρόγραμμα διασφαλίζοντας έτσι το έργο.

Για την αξιοποίηση υποβαθμισμένων γαιών και για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ως πρώτη ύλη για παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενέργειας, φαρμάκων αλλά και εξαγωγών αναφέρθηκε η Ελένη Αλεξοπούλου, συνεργάτης Τμήματος Βιομάζας της ΚΑΠΕ, ενώ στο Δυναμικό βιομάζας και προοπτικές ενεργειακής αξιοποίησής του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στάθηκε η Μελπομένη Χρήστου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα