Δύο τριετείς έρευνες για τον απειλούμενο Ασπροπάρη σε όλη την Ελλάδα

Δύο παράλληλες έρευνες διάρκειας άνω των 2,5 ετών για τον Ασπροπάρη (Neophron percnopterus), σε Θράκη, Δυτικοκεντρική Ελλάδα και Κρήτη, από το WWF Ελλάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,

αντιστοίχως, θα πραγματοποιηθούν από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους έως την 31ή Δεκεμβρίου του 2020. Τις δύο έρευνες ενέκρινε με αποφάσεις της η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η έρευνα του WWF

Πιο συγκεκριμένα, ενεκρίθη η χορήγηση άδειας διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας για τον Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Θράκη, σε περιοχές αναπαραγωγής και σε περιοχής κίνησης κατά τη διάρκεια εύρεσης τροφής ή μετανάστευσης του είδους.

Πρόκειται για ανανέωση της χορηγηθείσης στο WWF Ελλάς άδειας ερευνών για τον Ασπροπάρη, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Επείγουσα δράση για την ενδυνάμωση του βαλκανικού πληθυσμού Ασπροπάρη και τη διασφάλιση της μεταναστευτικής του διαδρομής» (LIFE 16 NAT/BG/000874).

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις κάτωθι περιοχές ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας):

GR1110009 Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα ΈβρουGR1110002 Δάσος Δαδιάς - ΣουφλίGR1110010 Ορεινός Έβρος - Κοιλάδα ΔερείουGR1130011 Κοιλάδα ΦιλιούρηGR1130012 Κοιλάδα Κομψάτου

Η έρευνα περιλαμβάνει δράσεις εντοπισμού και παρακολούθησης φωλεών και απογραφή των πληθυσμών του είδους από επιλεγμένα σημεία θέας.

Στις περιπτώσεις τραυματισμένων πουλιών θα προηγηθεί λήψη δειγμάτων αίματος, δακτυλίωση και τοποθέτηση GPS πομπών πριν την απελευθέρωσή τους.

Όσον αφορά στη μελέτη των μετακινήσεων, ανάλογα με την αναπαραγωγική επιτυχία, οι νεοσσοί θα δακτυλιωθούν στις φωλιές τους.

Οι εργασίες θα γίνουν από τα επιστημονικά στελέχη του WWF Ελλάς, πρόγραμμα Δαδιάς:

Θεοδώρα Σκαρτσή (υπεύθυνη - συντονίστρια),Elzbieta Kret,Ελευθέριο Καψάλη,Γεωργία Γκιριτζιώτη,Ροδούλα Καραμπάτσα

ενώ θα συμμετέχουν 4-5 ευρωπαίοι εθελοντές του προγράμματος European Voluntary Service (EVS) για διάστημα 6-12 μηνών, που φιλοξενεί κάθε χρόνο το WWF Ελλάς, οι οποίοι συμβάλλουν στις δράσεις του προγράμματος Ασπροπάρη, ιδιαίτερα στην καθημερινή φύλαξη των ελάχιστων φωλεών στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου. Οι συμμετέχοντες θα πιστοποιούνται με ονομαστική άδεια που θα εκδίδεται για κάθε νέο εθελοντή από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

Η συγκεκριμένη άδεια ισχύει για το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2018 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, και είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι, πριν από τη συλλογή στο πεδίο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τις Διευθύνσεις Δασών στις οποίες κοινοποιείται για να οριστεί από κοινού, οι ακριβείς χρόνοι και τοποθεσίες των ερευνών.

Η έρευνας της Ορνιθολογικής

Παράλληλα, ενεκρίθη η χορήγηση άδειας διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας με απογραφή των πληθυσμών του ίδιου είδους στην Ελλάδα και ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των φωλεών και η συμπεριφορά τροφοληψίας του είδους σε ταΐστρες.

Πρόκειται για ανανέωση της χορηγηθείσης στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία άδειας ερευνών για τον Ασπροπάρη, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Επείγουσα δράση για την ενδυνάμωση του βαλκανικού πληθυσμού Ασπροπάρη και τη διασφάλιση της μεταναστευτικής του διαδρομής» (LIFE 16 NAT/BG/000874).

Οι περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις πεδίου περιλαμβάνουν 5 ΖΕΠ της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας και 1 στην Κρήτη:

GR1440005 Αντιχάσια Όρη και ΜετέωραGR1440006 Κορυφές Όρους ΚόζιακαGR2130009 Όρος Τύμφη (Γκαμήλα)GR2130010 Όρους Δούσκον, Ωραιόκαστρο, Δάσος Μερόπης, Κοιλάδα Γόρμου, Λίμνη ΔελβινακίουGR2130011 Κεντρικό Ζαγόρι και Ανατολικό Τμήμα Όρους ΜιτσικέλιGR4310013 Αστερούσια

Η έρευνα περιλαμβάνει δράσεις εντοπισμού και παρακολούθησης φωλεών και απογραφή των πληθυσμών του είδους, από επιλεγμένα σημεία θέας.

Στις περιπτώσεις τραυματισμένων πουλιών, θα προηγηθεί λήψη δειγμάτων αίματος, δακτυλίωση και τοποθέτηση GPS πομπών πριν την απελευθέρωσή τους.

Όσον αφορά στη μελέτη των μετακινήσεων, ανάλογα με την αναπαραγωγική επιτυχία, οι νεοσσοί θα δακτυλιωθούν στις φωλιές τους. Η εν λόγω θα διεξαχθεί από το πεπειραμένο και εξειδικευμένο προσωπικό της Ορνιθολογικής:

Victoria Saravia,Πάνο Κορδοπάτη,Δημήτρη Βαβύλη,Τάσο Μπούνα,Χαρητάκη Παπαϊωάννου

Η άδεια ισχύει για το χρονικό διάστημα από 1 Μαρτίου 2018 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές.

Σύμφωνα με την απόφαση, πριν από τη συλλογή στο πεδίο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τις Διευθύνσεις Δασών στις οποίες κοινοποιείται η απόφαση για να οριστούν από κοινού οι ακριβείς χρόνοι και τοποθεσίες των ερευνών.

Οι ερευνητικές εργασίες θα εκτελεστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλισης των ειδών αναφοράς και των ενδιαιτημάτων τους από όχληση. Μετά το πέρας των εργασιών, η Διεύθυνση ζητεί να αποσταλεί περίληψη των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης έρευνας καθώς και ένα πλήρες αντίγραφο, μετά την ολοκλήρωσή τους, για το αρχείο της Υπηρεσίας.

Οι Δασικές Αρχές, όπου κοινοποιείται η απόφαση, παρακαλούνται να παρακολουθού και εποπτεύουν τη διαδικασία και να επιβάλλουν, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στα οικοσυστήματα των περιοχών αρμοδιότητάς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα